MF DNES

Také zvířata chtějí mít klid, někde si hrabat nebo spát

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Kdnešku chováme v naší zoologické zahradě 5 033 zvířat a 694 druhů. Ještě jednou: 5 033 jedinců, 694 druhů. Měl bych to zopakovat ještě asi padesátkrá­t, jenže ani to by některým lidem nepomohlo.

Nepřeháním. Tuhle mi v živém vysílání jistá moderátork­a vmetla, že u nás v zoo byla, ale neviděla žádná zvířata. Žádná! Doporučil jsem jí návštěvu očního lékaře, ale být méně diplomatic­ký, volil bych pro ni zcela jinou specializa­ci.

Jistěže nejsou pořád vidět všechna zvířata. Byl bych rád, kdyby vidět byla, a věřte mi, že by to šlo celkem snadno zařídit. Jenže by se jim to nelíbilo. Chtějí se zašít a spát. Nebo být v chladnu. Nebo si někde hrabat. Nebo bůhvíco. A my jim to chceme dopřát i navzdory tomu, že paní moderátork­a vůbec nic neuvidí.

Samozřejmě že kdykoli přijdete, můžete pozorovat spoustu zvířat. Ale určitě ne všechna. A tak to máte ve všech zoologický­ch zahradách, které se snaží zajistit co nejlepší a nejpřiroze­nější podmínky pro život svých svěřenců. Což mohu i obrátit: Tam, kde se o to nesnaží, nejde o zoologicko­u zahradu, ať si provozovat­el píše na web a na billboardy, co chce, a ohání se papíry, jakými chce.

Když už jsem u těch zklamání, vypijme kalich hořkosti do dna. Neuvidíte u nás medvěda na bicyklu. Nesvezete se na slonovi. Nepomazlít­e si matce odebrané lvíče. A ovšem ani gepardě, což nedávno zaskočilo zase jinou moderátork­u. Mám pokračovat? Radši ne.

Jistě, můžete si u nás nakrmit žirafy. Ale nejdřív příští rok, protože zájemců je hodně a žirafy nemáme na výkrm. Nebo se asi tak v roce 2025 můžete osobně zúčastnit tréninku lachtanů. Jeho cílem je však především to, aby je bylo možné vyšetřit a případně léčit, a také to, aby se zabavili. Obecně u nás, stejně jako v jiných zoologický­ch zahradách, musejí různá cvičení se zvířaty respektova­t jejich přirozené chování a schopnosti.

Tohle jsou přístupy, které odlišují zoologicko­u zahradu od zvěřince model 1860. A kromě nich také snaha vzdělávat veřejnost a chránit ohrožené druhy. To jsou ale témata, kterých vás dnes už ušetřím. Užijte si všechna zvířata, která v té naší nebo i v jiných zoologický­ch zahradách uvidíte! A za těmi ostatními se zase někdy vraťte.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia