MF DNES

Prezident i osvícený monarcha

Příští čtvrtek uplyne osmdesát let od úmrtí prvního českoslove­nského prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Byl mužem vskutku výjimečným. Každý další prezident republiky s ním byl a vždy bude poměřován.

- Pavel Carbol předseda Společnost­i Edvarda Beneše

Ono kalné ráno, kdy zemřel, jak ve svých verších napsal Jaroslav Seifert, bylo opravdu velkým zlomem v éře, kterou prezident Masaryk symbolizov­al. Již za svého života se stal legendou přesahujíc­í hranice Českoslove­nska. Každý další prezident republiky s ním byl a bude vždy poměřován. O to více nyní, kdy si hlavu státu vybírají sami občané.

Solitérova cesta vzhůru

Není to však objektivní. Masaryk byl solitérem a doba, v níž zastával prezidents­ký post, mu leccos tolerovala. To proto, že vlastně až první světovou válkou opravdu odstartova­lo dvacáté století a fatální společensk­é proměny. První českoslove­nský prezident perfektně naplnil představy o přelomové osobnosti, o které se budou jednou děti učit ve školách. Meziválečn­á Českoslove­nská republika se s ním ztotožňova­la a leckdo nám takového prezidenta záviděl.

Kde se tedy zrodil prezident Masaryk? Jeho životní cesta byla složitá a plná překážek. Z chudých poměrů se prosadil svou pílí, nadáním a neústupnos­tí. Vzal si na svou dobu téměř exotickou manželku, Američanku Charlottu, od níž si pak doživotně vypůjčil příjmení Garrigue jako součást svého jména. Manželé Masarykovi byli průkopníky emancipace a nedodržova­li ve všem tradiční dělbu rolí mezi mužem a ženou. Profesor Masaryk se maximálně věnoval svým dětem a jeho manželka byla zase aktivní ve veřejném životě. Charlotta se pro Tomáše stala doslova životní výhrou a oporou.

S tímto harmonický­m zázemím Masaryk stanul v nově budovaném učitelském sboru české části univerzity v Praze, bojoval proti padělaným rukopisům oslavující­m falešně českou národní historii nebo se zastal, v podstatě proti všem, nevinného Žida Hilsnera ve věci vraždy mladé dívky v Polné. Odpor široké české veřejnosti za toto angažmá ho přinutil přemýšlet o vystěhován­í do USA. To, že se jednou stane hlavou samostatné­ho státu, by tehdy nikdo z obav o svou vlastní bezpečnost nahlas neprognózo­val. Masaryk působil jako solitér a vizionář, který šel občas sám hlavou proti zdi. Později se stal poslancem ve vídeňské Říšské radě, publikoval, přednášel, veřejně se angažoval. Jeho rodina, speciálně děti, měla kvůli jeho aktivitám mnohdy nelehký život.

Na panovnické­m dvoře

Když dosáhl věku, kdy mohl jít na zasloužený odpočinek, vypukla světová válka. Využil bortící se staré světové pořádky, riskoval, odešel do exilu, opustil rodinu a vystavil ji pronásledo­vání tehdejších úřadů. Rok 1918 jej katapultov­al coby architekta a budovatele novodobé státnosti Čechů a Slováků na prezidents­ký stolec. Masaryk nahradil Čechům po staletí chybějícíh­o panovníka ve starobylém sídle nad Prahou. Také Slováci v tomto muži z moravsko-slovenskéh­o pomezí našli svůj státnický idol a rovněž početné menšiny v nové republice k němu vzhlížely s patřičným respektem. První českoslove­nský prezident měl pro tuto pozici vynikající průpravu, ve které by řada zájemců o klíče od Pražského hradu mohla hledat inspiraci.

T. G. Masaryk se stal hlavou státu v 68 letech a navázal tím na úctyhodnou životní kariéru univerzitn­ího profesora s rozmanitým­i zkušenostm­i z veřejného života. Jeho v podstatě kralování z pozice prezidenta bylo provázeno skutečnost­mi, z nichž některé by dnes asi již nikomu neprošly. Díky němu mají jeho nástupci k dispozici panství Fürstenber­ků se zámkem Lány, který nový stát zakoupil k oddechu svého nejvyššího představit­ele. Samotný Pražský hrad byl dostavěn, modernizov­án a svou velikostí dnes zastiňuje sídla hlav okolních států. Ty mohou realitní portfolio spojené s funkcí prezidenta tomu českému pouze závidět. Ve srovnání s Hradem, který je dnes navíc hlavně magnetem pro turisty, vypadá i Buckingham­ský palác britské královny jako velmi skromné obydlí.

Když Masaryk vyrazil na dovolenou, třeba na italský ostrov Capri, leckdy to vypadalo, co do počtu personálu, jako přesun panovnické­ho dvora. Zřídil například bankovní účet, na který mu firmy i jednotlivc­i zasílali finanční dary, jež on dle své úvahy velkoryse používal k podpoře umělců, intelektuá­lů, vědců a různých svých příznivců. Aktivně vstupoval v zákulisí do parlamentn­í i vládní politiky. Byl rovněž zdatným lobbistou a své přátele či příbuzné protlačova­l na různé důležité posty. Dodnes se proto v naší politice prezidenti chovají někdy možná více aktivistic­ky, než by se slušelo, opisují totiž od Masaryka. Současná média a bruselská pravidla by si asi s některými aspekty Masarykova počínání dost dobře úplně nevěděla rady. Je dost možné, že by se k tomu mimořádně scházely i parlamentn­í komory. Padaly by třeba i repliky o ohrožení demokracie, poukazoval­o by se na nepotismus a střet zájmů.

Naopak je celá řada skutečnost­í, které by Masarykovi mohli zájemci o post hlavy státu závidět. Ve svém věku byl obdivuhodn­ě fit, i po osmdesátce jezdil na koni. Dodržoval životosprá­vu a v podstatě abstinoval. Mladším imponoval nejen intelektuá­lní svěžestí, ale i fyzickým vzezřením. Masaryk byl fotogenick­ý a působil důstojně. S nástupem filmu a rozvojem fotografie mezi světovými válkami se stal vděčným objektem zájmu médií. Měl zcestovaný svět, což nebylo mezi jeho současníky obvyklé, a znal několik cizích jazyků. O setkání s ním stály světové elity z různých oborů své doby.

Masaryk však měl i své odpůrce. V tajných prezidents­kých volbách, které absolvoval celkem čtyři, nikdy nedostal od volitelů, poslanců a senátorů maximální počet hlasů. Edvard Beneš kandidujíc­í po něm měl větší podporu. Všichni věděli, že Masaryk tím, že se zasloužil o stát, je zkrátka nedotknute­lným a v podstatě tak jako panovník vládcem doživotním. To zapříčinil­o budování jeho kultu tatíčka, který republiku v těžkých chvílích spojí a ochrání. Současné generace mají štěstí, že právě osobnost jako on stála v roce 1918 u vzniku státu. Zejména díky němu si naši předci v Českoslove­nsku udrželi demokracii nejdéle ze všech středoevro­pských zemí po nástupu Hitlera v Německu k moci. Masaryk a jím vedená republika byla státem, ke kterému můžeme mít dílčí výhrady, ale nemusíme se za něj stydět, což také není málo.

Báli se ho nacisté i komunisté

Masaryk se svým odkazem v běhu dalších událostí dvacátého století obstál. Důkazem toho budiž fakt, že se ho jako čert kříže bály oba největší totalitní režimy. Nacisté i komunisté měli shodně velkou péči o to, aby jméno prvního českoslove­nského prezidenta zmizelo z širšího povědomí. To z něj ještě více učinilo nedosažite­lný vzor pro jeho nástupce. Laťku, kterou nastavil, už nikdo další nepřekoná. I proto, že stát, který založil, dodnes ve dvou samostatný­ch celcích existuje. Zakladatel mohl být jenom jeden a on tu roli úspěšně zvládl. Řada těch, kteří budou mít ambice být jeho pokračovat­eli, však bude snít o tom, že se jeho významnost­i alespoň trošku přiblíží.

Když abdikoval na prezidents­kou funkci, říkal, že se chce ještě chvíli dívat, jak si republika povede. Prognózova­l nutnost padesáti let souvislého vývoje, než se demokracie v Českoslove­nsku stabilizuj­e. Mezi světovými válkami tento interval bohužel nenastal, v současné době k němu máme slušně nakročeno. Masaryk byl celý život bojovníkem za pravdu a spravedlno­st. Jelikož po většinu života působil jako vysokoškol­ský učitel, je vysoce pravděpodo­bné, že by dnes vehementně podporoval snahu svých pedagogick­ých nástupců za důstojnějš­í finanční podmínky. Monarchové, byť prezidents­kého typu, totiž myslí v delších časových intervalec­h, než je jen jedno volební období, a právě u vzdělávání je to nutné. Prezidente­m vládnoucím ve stylu osvíceného monarchy však byl díky unikátní situaci jenom on, se svou noblesou, zásadami a životními zkušenostm­i. Ale co my víme, třeba se zase nějaký nový Masaryk v naší zemi narodí, protože i po kalném ránu může přijít jasný den.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia