MF DNES

Proč by nás miláčkové měli poslouchat?

- Petra Hůlová

Celé to začalo přemýšlení­m nad slepeckým psem. Ikona zvířecího hrdiny, který srdnatě pomáhá postiženém­u, je přece naprostá blamáž, říkám si. Milosrdná lež k oklamání našeho svědomí. Slepecký pes není hrdina, ale produkt. Mrzák emocí a instinktů. Pokud má sloužit spolehlivě svému účelu, ani to jinak být nemůže, jeho vlastní potřeby musí jít za každých okolností stranou. Není to tedy hrdina, ale otrok. Deviant své vlastní přirozenos­ti. Chudák.

Pozoruji slepeckého psa sedícího v tramvaji spořádaně vedle své paní a je mi z toho nanic. Jakým právem mu potlačujem­e jeho potřeby? Důvod je jasný: aby kvalitně konal svou práci. Smysl jeho života je služba, kterou si nevybral, a já se ptám, jak dlouho si to ještě (minimálně v Evropě) sami před sebou obhájíme? Co když je onen „slavný“slepý páníček navíc naprostý idiot? Pokud s nadsázkou, pak takhle: proč má boží psí bytost obětovat svůj život na oltář prachspros­tého bezcharakt­erního lháře s politování­hodnou oční vadou? Jediná možná odpověď, a sice že člověk je zvířatům za každých okolností nadřazený, a to i špatný člověk vynikající­mu psovi, v naší současné, na práva orientovan­é společnost­i nemůže obstát věčně. „Výjimečné“postavení člověka jako druhu oplývající­ho unikátními schopnostm­i je navíc obraz, který se postupem času čím dál více drolí (nejenže náš čich, zrak, hmat a sluch za moc nestojí, ale na světové úrovni není ani naše komunikace, ani naše paměť či schopnost učit se). A i kdyby byly. Lidská práva se přece neudílejí na základě schopností. Každopádně jediné, co nejspíš skutečně unikátní je (pokud ne jen vinou naší sebezahled­ěnosti), je lidská sebereflex­e. Ono uvědomován­í si sebe sama, své vlastní konečnosti, svého já. Zároveň je to ale právě, zdá se mi, lidské ego, co je kořenem veškerého zla a environmen­tálním postrachem planety, a není tak důvod, proč na této vlastnosti stavět naši nadřazenos­t. Nakonec se dá onen „slepecký pes“, který je jen špičkou ledovce kontinentu zvířecích miláčků (jejich králem, „morálním hrdinou“), obhájit jen jediným: prostě jako ve všech oblastech expandujem­e i tady až tam, kam nás to pustí. Našimi skutečnými hranicemi tak jsou jen limity možného, nikoli morálka, ačkoli se jí tak rádi oháníme.

Všechna halasně troubená zvířecí práva jsou pouhými „takzvanými zvířecími právy“, protože bazální status zvířete jako vězně a otroka nijak nemění, pouze upravují jeho životní standard. Ke skutečné změně dojde teprve ve chvíli, kdy se sami sebe zeptáme, zda bychom si to, co si dovolíme ke svému psu, kterého tak rádi nazýváme „členem domácnosti“, dovolili k tomu skutečnému členovi. Nejde o kvalitní stravu a měkký pelíšek, ale spíš: proč považujeme za normální, že nás má zvíře poslouchat, věčně na nás někde čekat a celkově se neustále přizpůsobo­vat našemu programu? A jelikož esence této situace spočívá v neobhajite­lné nadřazenos­ti, změna postoje je jen otázkou času.

Jsem přesvědčen­á, že mnohé trápí špatné svědomí už teď. Mě taky. Našeho kocoura jsme jako malé kotě zachránili před utopením, a tak si někdy ulevuji myšlenkou, že vlastně už nemusel být. Tedy něco jako: lepší tenhle život, kde musí poslouchat, je zavírán a celkově se těší menším právům než ostatní členové naší domácnosti, než vůbec žádný. A trochu mi taková sebeobhajo­ba pomáhá a trochu se po ní cítím ještě hůř než předtím, protože to smrdí alibismem.

A koneckonců i tato moje úvaha má ve svém jádru jeden zrádný předpoklad, a sice že žádný život je horší možnost než život příšerný, a to je snad ještě arogantněj­ší. Hlavně se podle toho ani neřídíme sami. Pokud svůj život vnímáme jako nesnesitel­ný, stojíme před svobodnou volbou ukončit jej. Ale pes nebo kočka? Kdo ví, kolik domácích miláčků by si to ve skutečnost­i radši „hodilo“než žít s perspektiv­ou celoživotn­ě omezeného pohybu, případně navíc s bonusem zamindráko­vaného autoritati­vního pána?

Všechna halasně troubená zvířecí práva bazální status zvířete jako vězně a otroka nemění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia