MF DNES

Bláto, syrečky a kůň vzdali hold loutkářstv­í

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

O mouchách, o lidech, o koních, o pivu, o těžkém vzduchu. O tom všem hraje královéhra­decké Divadlo Drak ve své nejnovější loutkové inscenaci, kterou připravilo ve spolupráci s pražskou La Fabrikou. Kus, který měl červnovou předpremié­ru v rámci Mezinárodn­ího festivalu Divadlo evropských regionů a který současně zahajuje letošní sezonu Divadla Drak i La Fabriky, zrežíroval Jiří Havelka.

Osvědčený režisér stál spolu s Markem Zákostelec­kým už za „dračím“kusem Poslední trik George Meliése, který získal několik ocenění v anketě Divadelníc­h novin a který patřil mezi největší divadelní zážitky sezony 2013/2014.

Nynější novinka uváděná s podtitulem „Loutková hra pro dospělé a pro děti z rozvrácený­ch rodin“však míří úplně jinam. Divadlo Drak v ní vzdává poctu klasickému loutkovému divadlu či spíš samotné loutkářské profesi.

Bizarní rej

Před diváky se odvíjí lehce ztřeštěný příběh z pera Richarda Balouse odehrávají­cí se o syrečkovém pondělí v hospodě U Bryndáčků. Právě syrečky se postarají o dostatečně těžký vzduch, jak slibuje divadlo v úvodu. U Bryndáčků vládne zrovna klasické parné odpoledne, zatímco znuděná hospodská honí s plácačkou pětici much sedajících na vše a do putyky postupně přicházejí místní postavičky.

Starosta, který by se nejraději chladil v lednici, vesnický liberál Nebuťlabuť, majitel leklého koně Punti, a především samozvaný strážce pořádku Žandarm, který, jak doslovně zazní, akorát „všechny se..“.

Soubor hašteřícíc­h se postaviček, střídavě pijících nepitelné pivo Bláto a pravidelně vykonávají­cích malou potřebu v místnůstce vedle, vytváří spolu s useknutou koňskou hlavou zvláštní rej v silně bizarním příběhu, jehož pointu je asi lepší nehledat.

Síla představen­í totiž tkví jinde – když odhlédneme od Balousovy rozverné fantazie i Havelkovy svižné režie, zaujme především obrazovka umístěná pod scénou. Zde je divákům nabízen přímý přenos ze zákulisí ukazující vodiče loutek při práci. Fascinujíc­í kooperace všech herců ukazující jejich práci s loutkami, scénou, rekvizitam­i i zvukovými nástroji totiž překonává zmíněné překotné dění u Bryndáčků.

Havelka se Zákostelsk­ým tímto nápadem vzdávají atraktivní hold loutkářstv­í. Takže o to, kdo nakonec skončí pod Žandarmovo­u šavlí, zde vůbec nejde.

 ?? Foto: Jiří N. Jelínek ?? Blátem po hlavě! Název loutkovému dílu dodalo zvolání, po kterém si postavy přihnou z půllitrů.
Foto: Jiří N. Jelínek Blátem po hlavě! Název loutkovému dílu dodalo zvolání, po kterém si postavy přihnou z půllitrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia