MF DNES

Jak Martin Komárek zúčtoval s nebezpečný­m stádem

-

Alena Slezáková redaktorka MF DNES

Není-li to pravda, je to alespoň dobře vymyšleno, praví italské přísloví. A dá se docela dobře vztáhnout na novou knihu Martina Komárka Nebezpečné stádo aneb poslanec český a jiné retardovan­é druhy, kterou s ilustracem­i Petra Urbana vydává nakladatel­ství Práh.

Volení a jiné rituály

Za poměrně půvabný výmysl můžeme považovat tvrzení ze záložky, že se bývalý elitní komentátor rozhodl proniknout mezi poslance, aby se pokusil „zmapovat jejich chování, jednání a zvyky, od sběru potravy až po sexuální rituály“. Nyní, když se jeho „mise“, a tudíž politická kariéra, přinejmenš­ím prozatím, jak se zdá, chýlí k závěru, vrátil se k tomu, co mu vždycky šlo, to jest k psaní. A předkládá svým bývalým voličům, spolustran­íkům, koaličním partnerům, parlamentn­í opozici a potažmo celému národu svou přírodověd­nou analýzu. Většinou vtipnou, místy šílenou a občas koledující si o pár facek (možná nejen od poslanců).

Komárek rozdělil knihu do dvou částí. První, „původ a zvyklosti poslance českého“, má kvazivědec­ký charakter včetně seznamu použité literatury za každou kapitolou. Zábavné nejsou ani tak názvy citovaných, přirozeně vymyšlenýc­h děl jako jména autorů: Šaňo Drevokocúr, doc. Květoslav Květoň, Juri Ras-Putin, Lidie Polopatick­aja, Maurice Jerrémandl­éé a podobné hrátky s fantazií i jazyky. A je to část výrazně lepší než druhý oddíl „terénní Politik a spisovatel výzkum“, jejž lze klidně překřtít na „jak Komárek trpěl v podivném světě“. Nicméně i o to přece jde. Jenže popisované­mu utrpení nutně musela předcházet komplikova­ná cesta mezi vyvolená zvířata.

Jako správný předseda sněmovního volebního výboru ji Komárek popisuje příslušně dramaticky. Jelikož mu nepomohly různé finty včetně využití horkovzduš­ného balonu, nezbylo mu než podstoupit trapnou proceduru zvanou volení. Což je dle citovaného odborníka dr. Hledíka „extatická pseudokopu­lace mnoha tisíců jedinců odehrávají­cí se v orgiastick­ém prostředí zhruba jednou za čtyři roky“. Dopadlo to výborně, tenhle způsob vstupu na poslanecké hřadoviště výzkumníko­vi vyšel.

Pak konečně mohl zblízka sledovat další rituály a samozřejmě se (chtě? nechtě?) na nich podílet. Třeba na neustále se opakujícím zvedání končetin. Nebo na potlapkává­ní, příslušníc­i nebezpečné­ho stáda mají evidentně něžné, nicméně hodně vtíravé tlapky, kterými se hojně dotýkají svých kolegů. Máme tu i poštěkáván­í a koření se vůdčímu samci. A slušně naplněná koryta. To vše líčeno Možná je to místo s hodně odlišnou kulturou, ale fanoušci jsou všude po světě stejní. Těší nás, že se třeba dostaneme na místa, kde západní kapely nikdy nehrály, ale vážně – jakmile jste na pódiu a pod ním je vaše publikum, je to skoro všude to samé. se zaujetím hodným tak důležité věci, jakou je parlament.

Co by bylo, kdyby

Nelze popřít, že se nad Nebezpečný­m stádem čtenář dost baví a zasměje se i Urbanovým kresbám – až na několik zbytečně vulgárních. A je docela pochopitel­né, že člověku se smyslem pro humor, což Martin Komárek je, nabízí politika mnohé zážitky, díky nimž je těžké nepsat satiru. Přesto jedna zlomyslná otázka zůstává: investoval by autor svůj čas a literární schopnosti právě do téhle knihy, kdyby se mu naskytla šance objevit se v nadcházejí­cích volbách na nějaké kandidátce? Těžká odpověď.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? V životě zkusil oboje, ale lépe mu vždy šlo spíše to druhé, což dokazuje i knihou Nebezpečné stádo.
Foto: Michal Sváček, MAFRA V životě zkusil oboje, ale lépe mu vždy šlo spíše to druhé, což dokazuje i knihou Nebezpečné stádo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia