MF DNES

Osm nohou pod lupou

-

„Právě jsem podepisova­l výzvy k odstranění, které následně rozešleme provozovat­elům poutačů,“sdělil včera vedoucí oddělení silničního správního úřadu na pražském magistrátu Aleš Krejča. Pokud vlastníci nedají do pěti dní od doručení billboardy od silnic a z mostů pryč, úřad je musí během dalších patnácti dní nechat zakrýt a následně zajistit i jejich odstranění. Vynaložené náklady pak budou od provozovat­elů zpětně vymáhat.

V Praze se nachází celkem tři komunikace, které jsou vedeny jako silnice první třídy, a regulace se tady má dotknout 50 billboardů.

Jde o zhruba tři kilometry dlouhou Lipskou ulici, která vede k Letišti Václava Havla, na niž ve Středočesk­ém kraji plynule navazuje dálnice D7. Dále jde o kilometrov­ý úsek Cínovecké v severním cípu Prahy od Ďáblické ulice k začátku dálnice D8 a třetí z nich je Strakonick­á – od Pražského okruhu k dálnici D4. Právě tato čtyři kilometry dlouhá část je dnes billboardy posetá nejvíc.

Jako dálnice je na území hlavního města veden pouze Pražský okruh, který je označený jako D0. Tady by mělo Ředitelstv­í silnic a dálnic na pokyn resortu dopravy začít v nejbližší době vymáhat odstranění asi 70 až 80 poutačů. Naopak z Městského okruhu, magistrály ani dalších podobně frekventov­aných ulic stovky reklam nezmizí, všechny černým klepítkům, zde budou k vidění i další zajímavé druhy sklípkanů. Třeba o něco menší příbuzný druh Theraphosa blondi či drobnější, ale o to více zbarvení jedinci.

Kdo by nestihl dnešní program, při kterém budou jednotlivé druhy během odborného výkladu krmeny, může přijít ještě zítra na setkání s chovatelem. Zároveň bude od 14.00 probíhat workshop. (et)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Krasavec Ačkoliv pavouci nahánějí občas strach, dokážou být také krásní a barevní.
Foto: Michal Šula, MAFRA Krasavec Ačkoliv pavouci nahánějí občas strach, dokážou být také krásní a barevní.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia