MF DNES

Billboardy zmizí z okruhu

Zákaz reklamních ploch u silnic se týká jen několika míst, zbytek Prahy budou poutače trápit dál

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Až 130 velkoformá­tových billboardů by mělo ubýt od frekventov­aných komunikací na území metropole. Z dálnic a silnic prvních tříd po celém Česku pak zmizí až tři tisíce reklamních poutačů. Toto opatření je součástí novely zákona o pozemních komunikací­ch z roku 2012, která stanovila pětiletou lhůtu, kdy musí reklamy zmizet. Ta uplynula začátkem září. Jenže stejně jako jinde, i v Praze zůstaly reklamní nosiče na svém místě.

Většina provozovat­elů nechala poutače pouze přelepit českou vlajkou, od silnic je ale neodvezla. Nařídit jejich odstranění může pouze příslušný silniční správní úřad. V případě dálnic to je ministerst­vo dopravy, u silnic prvních tříd jednotlivé krajské úřady, respektive magistrát hlavního města.

Magistrát posílá výzvy

jsou totiž vedeny pouze jako místní komunikace a na ně se žádné omezení nevztahuje.

Všudypříto­mná reklama trápí Prahu dlouhodobě. Pestrobare­vných a mnohdy velmi nevzhledný­ch plakátů všech rozměrů jsou po městě rozesety tisíce. Magistrát proto v posledních letech bojuje za jejich částečné snížení. „Billboardy do vnitřní Prahy nepatří. Ty velké u silnic jsou navíc nebezpečné,“myslí si náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení).

Stavební předpisy bez efektu

plocha nad čtyři metry čtvereční nesmí být v památkovýc­h rezervacíc­h a zónách. Jinde musí být mezi billboardy minimálně stometrová vzdálenost.

Opatření však zatím viditelné není. „Vzhledem k tomu, že znění Pražských stavebních předpisů bylo známo dlouho dopředu, vlastníci reklamních zařízení včas požádali

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Záplava reklam Z Pražského okruhu a dalších třech frekventov­aných silnic by měly zmizet billboardy. Na dalších místech hlavního města, jako třeba na Šeberově (na obrázku), ale zůstanou.
Foto: Petr Topič, MAFRA Záplava reklam Z Pražského okruhu a dalších třech frekventov­aných silnic by měly zmizet billboardy. Na dalších místech hlavního města, jako třeba na Šeberově (na obrázku), ale zůstanou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia