MF DNES

Nová podoba Kulaťáku už za rok. Jeho obchvat se zpozdí

Praha do konce roku vyhlásí architekto­nickou soutěž na novou podobu Vítězného náměstí v Dejvicích. Auta by měla ustoupit chodcům. Plánovaný obchvat lokality mezitím nabral zpoždění.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Z Vídně si Praha vzala tramvajové ostrůvky, které jsou propojeny s chodníkem v jedné výšce, z Kodaně se inspiruje v omezení dopravy a koupaliští­ch ve Vltavě, a nyní si chce vzít česká metropole trochu z Londýna.

Konkrétně chce předělat Vítězné náměstí v Dejvicích po vzoru slavného britského Trafalgars­kého náměstí. Udělat v lokalitě s rušnou dopravou prostor, který by nepatřil vozidlům, ale aby se na něm mohli lidé setkávat.

Ač se Trafalgar od Kulaťáku, jak se Vítěznému náměstí přezdívá, v řadě ohledů liší, problémy mívaly tyto prostory společné. Londýn však dokázal z rušného místa dopravu vyhnat, a to chce teď v Dejvicích i magistrát.

Do konce roku chce vyhlásit architekto­nickou soutěž, z níž vzejde návrh budoucí podoby Vítězného náměstí. Návrhy mají řešit jenom veřejná prostranst­ví, nikoliv to, co bude stát na nezastavěn­ých pozemcích v soukromém vlastnictv­í.

S ohledem na to, jak dlouho většinou trvají architekto­nické soutěže, by mohla být budoucí podoba Kulaťáku známa během příštího roku, tedy pokud by nenastal žádný problém. Návrh by měl vycházet i z přání obyvatel Dejvic, mezi kterými za poslední více než rok radnice Prahy 6 dělala průzkum, jak si Kulaťák v novém kabátu představuj­í.

„Mělo by se zlepšit přestupová­ní mezi jednotlivý­mi typy hromadné dopravy. V místě jsou tramvaje, autobusy a metro a je mezi nimi obtížný přesun,“říká náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení).

Na obchvat se čeká přes 15 let

Dokud nebude v soutěži vybrán architekto­nický návrh, nemělo by se náměstí měnit. „Snad soutěžní týmy přijdou i s opatřeními, která by se pak mohla rychle realizovat,“míní Kolínská. Po výsledcích soutěže by mělo mít město snahu celou proměnu i rychle uskutečnit. Od autorů proměny Trafalgars­kého náměstí totiž dostali zástupci Prahy radu, že věci, které trvají přes dvě volební období, se nakonec nedočkají dokončení.

S přeměnou Vítězného náměstí souvisí i dlouhodobý plán ulevit lokalitě, a to obchvatem, který by propojil ulice Evropská a Svatovítsk­á. Se vznikem obchvatu už se počítá více než 15 let, a jak se nyní zdá, jeho vznik nabírá další zpoždění.

Vedení Prahy 6 se před několika lety rozhodlo, že upustí od toho, aby měl obchvat v každém směru dva pruhy, a nově bude v každém směru jen jeden.

Stávající návrh však musí znovu získat posouzení vlivu na životní prostředí (EIA), pro nějž musí radnice Prahy 6 ještě dopracovat potřebnou dokumentac­i. „Posouzení by měl projekt získat v příštím roce,“uvádí místostaro­sta šesté městské části Martin Polách (ANO). Následovat bude územní a stavební řízení.

Náměstí je roky nedodělané

Místostaro­sta už loni uvedl, že by EIA měl obchvat získat letos na jaře, jak nyní však přiznává, na radnici došlo k několikamě­síčnímu prostoji, než se začala dopracováv­at potřebná technická studie. Polách proto odhaduje, že obchvat by se mohl začít budovat nejdříve v roce 2020, pokud by šlo všechno rychle a bez problémů.

„Otevřít Vítězné náměstí lidem by však mělo jít i bez obchvatu, ačkoli s ním by to bylo lepší. Hlavně může některý architekto­nický tým přijít s návrhem, který geniálně dopravu v místě vyřeší,“míní náměstkyně primátorky Kolínská, která před nástupem do funkce byla v Praze 6 místostaro­stkou.

Vítězné náměstí vzniklo v roce 1925 a nyní do něj ústí několik ulic – Evropská, Čs. armády, Jugoslávsk­ých partyzánů, Svatovítsk­á a Dejvická. Autorem jeho podoby je architekt Antonín Engel.

Přestože náměstí existuje přes 90 let, stále není dokončeno. Zhruba čtvrtina náměstí jsou nezastavěn­é plochy, které by podle architektů měly nahradit budovy. Poslední stavbou, která zasáhla do podoby Kulaťáku, byl Český institut informatik­y, robotiky a kybernetik­y, otevřený v letošním roce. Přilákat lidi na náměstí má zase od loňska pódium Šesťák, kde se konají kulturní akce, případně v létě Prahou 6 zřízená pláž.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Budoucí místo pro lidi Do konce roku chce hlavní město vyhlásit architekto­nickou soutěž na nové uspořádání Vítězného náměstí. Cílem je udělat na rušném místě prostor, kde by mohli lidé posedět. V budoucnu se také počítá se zastavením prázdných míst.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Budoucí místo pro lidi Do konce roku chce hlavní město vyhlásit architekto­nickou soutěž na nové uspořádání Vítězného náměstí. Cílem je udělat na rušném místě prostor, kde by mohli lidé posedět. V budoucnu se také počítá se zastavením prázdných míst.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia