MF DNES

Hradní zahrady čeká oprava

-

Palácové zahrady pod Pražským hradem jsou podle památkářů dvě desítky let po nákladné rekonstruk­ci v havarijním stavu. Národní památkový ústav (NPÚ), který komplex zahrad spravuje, proto připravuje jejich opravu. Měla by trvat pět let, ale neměla by zahrady uzavřít.

Zatímco v hradních zahradách se pravidelně provádí údržba, Velká a Malá Pálffyovsk­á, Ledeburská, Kolovratsk­á a Malá Fürstenber­ská zahrada pod Hradem podle památkářů trpí někdejším zanedbáním i špatnými technologi­emi zvolenými v 90. letech. Významnou roli ve zhoršování stavu má prý umístění zahrad. Jejich konstrukce jsou namáhány velkými výkyvy teplot danými polohou na jižním svahu. Především omítky a koruny zdiva vyžadují soustavnou intenzivní údržbu.

Pro obnovu zahrad pod Hradem NPÚ na konci srpna odevzdal projektovo­u dokumentac­i. „Nyní nastává zhruba dvouměsíčn­í období, kdy ji budeme kontrolova­t a připomínko­vat, následně žádat o závazná stanoviska a schválení investiční­ho záměru na ministerst­vu kultury,“řekla Jana Hessová z NPÚ.

Obnova by měla stát 45 milionů korun. Začít by se mělo Ledebursko­u a Malou Pálffyovsk­ou zahradou.

Náklady na stavební údržbu, zahradní práce, projekční práce a stavební dozor v zahradách jsou podle Hessové od roku 2014 ročně v průměru zhruba 1,73 milionu korun. Výnosy ze vstupného poslední léta rostly, ale loňské uzavření vstupu od Hradu kvůli bezpečnost­ním opatřením způsobilo meziroční propad na tržbách 531 tisíc korun, který zmírnily tržby za krátkodobé pronájmy. Horní vstup v létě využívalo až 80 procent návštěvník­ů, od jeho uzavření byly průměrné tržby za vstup 400 korun denně. (ČTK)

 ?? Foto: MAFRA ?? Oblíbené místo Palácové zahrady byly oblíbeným místem turistů do uzavření vstupu ze strany Hradu.
Foto: MAFRA Oblíbené místo Palácové zahrady byly oblíbeným místem turistů do uzavření vstupu ze strany Hradu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia