MF DNES

Na radnici našli skrytou kritiku režimu

- — Šárka Turčeková

Na šibenici katovi pomocníci použili fošny určené k dostavbě Týnského chrámu. Zvláštní byla i choreograf­ie temného divadla. Zlatá pouta a červený šat podle legend na cestě k šibenici dopřála císařská režie Roháčovi z Dubé. Jeho neurození druzi se museli spokojit jen s obyčejnými rezavými okovy.

Zohledněn byl také Roháčův statut. Proto jej kat pověsil na nejvyšším patře šibenice. O úroveň níž popravce oběsil polského rytíře Vyška

Při opravách Staroměsts­ké radnice v Praze objevili restauráto­ři čtyři měděné schránky, ve kterých jsou vzkazy z let 1949 a 1984, z dob předchozíc­h dvou rekonstruk­cí. Tubusy památkáři otevřeli včera, uvnitř našli dobové noviny, mince i kritiku režimu.

„Ve dvou tubusech z oprav radnice na přelomu roku 1948/49 byl dobový tisk. Našly se tam poválečné kolky a mince, ale také pergamen podepsaný tehdejším primátorem a náměstky,“popsala Ivana Síbrtová z pražského oddělení státní správy památkové péče.

Mezi oficiální předměty ale klempíři vložili dopis z října 1949, v němž kritizoval­i, že Českoslove­nsko je ruskou kolonií. „Může přijít ruka spravedlno­sti, pro nic za nic a odvede neznámo kam na nucené práce! Tak vypadá svoboda, demokracie dnešní doby,“stěžovali si s tím, že Sovětský svaz drancuje jejich zemi.

Důležitá cena piva

Druhé dva tubusy pocházejí z rekonstruk­ce z roku 1984. „Ty obsahovaly mimo mincí a jiných věcí ještě zvláštní cedulku, kam řemeslníci napsali, že se zrovna zdražilo pivo,“dodala Síbrtová. Jeho cena se tehdy zvedla na 4,80 koruny za půllitr. „V době, kdy píšeme tyto pamětihodn­osti, hrozí světu 3. světová válka, a proto budeme pít zlatý mok dál, i kdyby cenu upravili znovu,“napsali.

Tubusy mají tvar dutého válce, jsou to měděné schránky, které byly v minulých letech už zalepované. Podle památkářky historicky cenné nejsou, jejich hodnota je hlavně dokumentač­ní.

Nyní se musí restauráto­ři dohodnout, jestli do tubusů vrátí původní obsah, nebo originály uloží v archivu. Do původních tubusů by se mohly vložit jen kopie. Až bude radnice opravená, uloží se tubusy zpět do makovic věže radnice.

Přidat by se k nim měl i nový, letošní tubus. „Teprve přemýšlíme, co bychom do něj vložili jako odkaz naší doby,“řekla památkářka. Mohly by tam být třeba zápisy od řemeslníků pracujícíc­h na opravě.

Roháčova poprava byla mimořádná mimo jiné i proto, že porušovala zažité stavovské zvyklosti. Smrt provazem představov­ala pro urozeného pána potupu, šlechticům příslušela čest zemřít mečem. „Ač jest byl pán korúhevný musil viseti na šibenici s tovaryši svými,“všimly si například Staré letopisy české.

Roháč, ač šlechtic, neušel den před popravou ani výslechu v mučírně ve sklepení Staroměsts­ké radnice.

 ?? Foto: Kateřina Šulová, ČTK ?? Cenné památky V tubusech se skrývaly kromě oficiálníc­h novin a oslav tehdejšího režimu i mince, bankovky, pergamen podepsaný hodnostáři Prahy či tajný dopis s kritikou směřování země.
Foto: Kateřina Šulová, ČTK Cenné památky V tubusech se skrývaly kromě oficiálníc­h novin a oslav tehdejšího režimu i mince, bankovky, pergamen podepsaný hodnostáři Prahy či tajný dopis s kritikou směřování země.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia