MF DNES

Na smrt šel Roháč se zlatými pouty

Před 580 lety skončil na popravišti husitský hejtman se svými 52 druhy. Šibenice měla tři patra

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Nebývale pochmurné představen­í poskytl Pražanům poslední Lucemburk na českém trůně, císař Zikmund, před 580 lety. Na tříúrovňov­ou šibenici 9. září 1437 poslal husitského hejtmana Jana Roháče z Dubé a 52 jeho druhů.

I když Pražané v průběhu husitské revoluce zažili ledacos, spektákl s popravou Jana Roháče z Dubé byl opravdu mimořádný a do té doby nevídaný. Masivní okrouhlá konstrukce šibenice stála zřejmě za městskými hradbami, v katastru dnešního Žižkova. Jiná verze hovoří o tom, že ji tesaři vybudovali na Staroměsts­kém rynku.

Urozený na vrchol šibenice

Račinského, kněze Martina Prostředka a dělostřelc­e Zeleného, na nejnižší úrovni šibenice skončili prostí členové družiny.

Drastické představen­í mělo zřejmě zastrašit království. „Pokud si ale císař myslel, že okázalá poprava přinese zemi zklidnění, mýlil se. Způsobila pravý opak,“uvedl historik Martin Šandera. Bezprostře­dně poté Zikmundovi předali čeští předáci stížný list, v němž v 19 bodech vypočítali císařova provinění vůči národu. Lucemburko­vi dokument předal Diviš Bořek z Miletínka, vítěz lipanské bitvy, která otevřela Zikmundovi cestu na český trůn.

Pro Pražany hromadná exekuce husitů představov­ala šok. „I byl velmi veliký pláč v lidu za dlúhý čas a vždycky lidé plakávali, když jest o tom jaká zmínka byla,“uvádí jedna z dobových kronik.

Provaz místo meče

a mířil do Uher. Průvod se dostal jen do Znojma, kde koncem roku 1437 ryšavý Lucemburk zemřel.

Podivné obléhání

 ?? Foto: MHlMP ?? Poslední hejtman Jan Roháč z Dubé odmítl kapitulova­t a ze svého hradu Sion dál vedl boj s císařem. Kvůli tomu skončil na šibenici.
Foto: MHlMP Poslední hejtman Jan Roháč z Dubé odmítl kapitulova­t a ze svého hradu Sion dál vedl boj s císařem. Kvůli tomu skončil na šibenici.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia