MF DNES

Divadelní Křižovatky se odehrají na Nové scéně

-

A kat ho vůbec nešetřil. „Tak těžce jeho zmučili, že z něho střeva plula,“uvádějí Staré letopisy české.

V mimořádně krutém zacházení zřejmě sehrála roli i osobní antipatie mezi husitským válečníkem a císařem Zikmundem. „Vyloupněte mi raději oči, abych se nemusel dívat na tak ohavného panovníka,“zvolal prý Roháč poté, co jej stráže předvedly před vladaře.

Čeští kronikáři neopomněli zmínit, že Zikmunda za popravu postihl boží trest. V den Roháčovy smrti se totiž u něj objevil „pekelný oheň“. Šlo pravděpodo­bně o gangrénu, umírání tkání. Ranhojiči císaři amputovali postižený prst. Zřejmě však bylo pozdě. Na podzim 1437 opustil Zikmund pražská města

Činohra Národního divadla uspořádá 2. až 8. října na Nové scéně první ročník mezinárodn­ího divadelníh­o festivalu Pražské křižovatky. Hlavním bodem bude inscenace předního evropského režiséra Romea Castellucc­iho Democracy in America.

Pražské křižovatky mají podle mluvčí činohry Kateřiny Ondrouškov­é dva úkoly: založit tradici velkolepé pražské přehlídky a přihlásit se k jedné ze základních povinností české první scény. „Totiž k povinnosti všímat si bezpráví a pojmenovat

Nebyl to obyčejný zemský škůdce, kterého na jaře 1437 oblehla zemská hotovost na hradě Sion nad říčkou Vrchlicí na Kutnohorsk­u. Roháč měl za sebou kariéru proslulého husitského válečníka. Počátek revoluce strávil po boku Jana Žižky. Po jeho smrti působil jako správce sirotčí obce anebo čáslavský hejtman. Po prohrané bitvě u Lipan skončil zřejmě v zajetí, z nějž jej zakrátko propustili.

Roháč se stáhl na Sion, v boji však neustal. „Z hradu škodil svým sousedům a nabádal je ke vzpouře proti zákonnému panovníkov­i,“popsal odboj Eneas Silvius Piccolomin­i ve své České kronice. Mezi Roháčovou kořistí mělo být i víno určené na královský stůl.

Hrad oblehla zemská hotovost v čele s kališnický­m pánem a Roháčovým vzdáleným příbuzným Hyncem Ptáčkem z Pirkštejna. Podle historiků Ptáček taktizoval až do září, Sion totiž neměl dostatečno­u zásobu vody. Obléhatele posílily uherské oddíly Michaela Országa, údajného milence císařovny Barbory, Zikmundovy choti. Těsně po jejich příchodu, 6. září, Sion padl a Roháče čekala poslední cesta do Prahy. ho, zdůrazňova­t lidská práva a vybízet ke slušnému chování a toleranci mezi lidmi. To jsou hodnoty, za nimiž stál Václav Havel, jehož odkaz vznik festivalu inspiroval,“dodala.

Po dlouhé době se v Praze objeví zahraniční anglickoja­zyčné divadlo, v tomto případě Dead Centre z Dublinu, s inscenací Lippy, ze Slovinska přijede s inscenací Ich kann nicht anders skupina Beton Ltd. Inscenaci Riding on a Cloud představí v Praze libanonský výtvarník a divadelník Rabih Mroué. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia