MF DNES

Na hráče nehulákám

Stvořil brněnskou mašinu. Majitel a kouč hokejové Komety Libor Zábranský stojí na prahu nové sezony, ve které čeká nový úkol: obhájit titul.

- Jan Daněk reportér MF DNES

Brzy uplyne 13 let od chvíle, kdy své jméno spojil s Kometou. Ze zpustošené­ho klubu, kterému si troufla fandit hrstka odvážlivců, vytvořil Libor Zábranský modrobílý kolos. Kometa si pod jeho velením vybudovala extraligov­é renomé, opět získala medailový lesk a hokej se opět vryl do brněnské DNA. Nyní před Zábranským a jeho družinou stojí nová výzva – zlatá obhajoba.

„Musíme se s tím popasovat, ale zároveň se k tomu nechci stavět tak, že musíme obhájit titul,“velí šéf, hlavní kouč a manažer českých šampionů, kteří extraligov­ý ročník začali včera vítězstvím na samostatné nájezdy nad Třincem.

Kometa v 50. a 60. letech vládla českoslove­nskému hokeji. Věříte, že současný tým může být podobně úspěšný?

Ale my jsme za posledních osm let získali čtyři medaile, z toho třikrát byli ve finále. Samozřejmě to nepřeceňuj­u, ale málo se o tom mluví.

Titul dokázala obhájit naposledy v roce 2007 Sparta. Máte vysvětlení, proč se mistři od té doby pravidelně střídají?

Netroufnu si na to mít nějaké zdůvodnění. Je potřeba si uvědomit obrovskou vyrovnanos­t a kvalitu naší soutěže. A obhajovat je daleko těžší než to dokázat poprvé, zažil jsem to jako hráč ve Vsetíně i na Spartě. Ale kluci to dokázat můžou, i když je sezona vrtkavá. Mohou přijít zranění klíčových hráčů, výkyvy formy. Měli bychom být skromní a dát si jako každý rok nejdůležit­ější cíl: bavit diváky.

Na jaře jste zpětně přiznal, že jste týmu věřil už od doby, kdy jste před sezonou podepisova­l jedno velké jméno za druhým. Jaký máte z kádru pocit letos?

Pořád stejně dobrý. Klukům věřím. Hráči, které jsme podepsali, vědí, co od nich chci a na jaký post s nimi počítám. Mají to snadnější než v minulosti, kdy jsem tady podepsal hráče a trenér je nevytěžova­l tak, jak měl, nebo měl jinou roli.

Evidujete, že by se známí hokejisté sami hlásili se zájmem hrát za Kometu?

Takhle to nefunguje. Je to otázka nabídky a poptávky. Protože jsme chtěli udržet mančaft pohromadě, na trhu jsme příliš nehledali. A samozřejmě jsou tu výborné agentury, které zastupují hráče a mají trh zmapovaný. Dneska to nefunguje tak, že by nějaký hráč řekl, že chce hrát za Brno. Myslím ale, že klima v klubu a obrovská podpora fanoušků při rozhodován­í hráčů, kteří s námi podepsali nebo v budoucnu podepíší smlouvu, hraje velkou roli. Hráči se ale dívají na to, co od nich chce trenér a manažer.

Vy jste coby aktivní hráč zažil situaci, kdy vám klub něco nasliboval, ale potom skutek utek’?

To ne. Vždycky jsem se ptal, co se ode mě chce, a podle toho jsem se rozhodoval. Myslím, že je hrozně špatné se rozhodovat jen podle výše platu.

Kolik je v tuzemsku takových jedinců?

Pořád spousta. V pozici, v jaké jsem teď, se mi ale nestalo, že by někdo z kluků rovnou řekl, že chce XY peněz, a až potom se zajímal, co a s kým bude hrát. Když jsem tohle cítil, jednání s hráči jsem ani nezačal. Drtivá většina lidí ví, že není správný vstup do jednání s Kometou řešit okamžitě peníze. A agentury, jejich manažeři a agenti nám ani takového klienta nenabídnou.

Po zisku titulu jste avizoval, že uberete. Můžete přiblížit, ze kterých funkcí v klubu jste slevil?

Priorita je pro mě koučování, vedení týmu, chystání porad nebo konceptů tréninků. Teď to dělám naplno a nepitval bych se v tom, jak deleguju ostatní role v řízení klubu. Je to docela nepodstatn­é.

Čili se nyní víc cítíte jako kouč než majitel?

Já se nikdy ani nemohl cítit jinak. Když jsem šel na střídačku, věděl jsem, že mám plnou zodpovědno­st za sestavu, za taktiku, za to, jak kluci vypadají. Přijal jsem tu roli, když skončil Lojza Hadamczik, a dělám to pořád naplno. Mně nikdy nechyběl kontakt s hráči. Za celou dobu, co jsem v klubu, trénuju různé mládežnick­é kategorie. Z ledu ani střídačky jsem neslezl. Hlavně jsem dělal to, co Kometa potřeboval­a nejvíc. A když Lojza odstoupil, cítil jsem, že Kometa potřebuje pomoct zrovna v tomhle. A jsem rád, že u toho takto můžu být dál. Když mi ve 30 letech řekli, že musím skončit s hokejem (kvůli problémům se srdcem), uvědomoval jsem si, že mi to bude chybět, ale díky trénování jsem kontakt s ledem, kabinou a střídačkou nikdy neztratil.

Co je větší stres? Koučovat zápas, kupovat hráče, nebo shánět sponzora?

Jsou to nesrovnate­lné věci. Nicméně nejhorší pro mě bylo, když jsem seděl nahoře ve VIP zóně, nervoval se z výsledku a nemohl jsem do toho nijak vstoupit. Teď jsem přímo u toho a můžu ovlivňovat dění na střídačce.

Předpoklád­ám, že tam nahoře jste si toho i hodně vyslechl...

No, ježíš! To je v Česku snad přirozené, že je tady každý trenér a rozumí fotbalu nebo hokeji. Ale to říkám na odlehčení. Každý, kdo podporuje klub, a každý, kdo je v hledišti, má právo na názor.

Zkusme další srovnání. Jaký je rozdíl mezi prožíváním zápasů z pozice trenéra a hráče?

V prvé řadě si myslím, že těžko může být někdo špičkový kouč, pokud krizové situace nezažil sám na ledě. A nezažil, jaké to je, být řízený. Sám můžu porovnat, co mi vyhovovalo a nevyhovova­lo, jak se ke mně trenéři chovali. Vím, jak se kluci cítí, když jdou na led, když je vyprodáno a vtáhne vás atmosféra. V tomhle mají výhodu herci v Národním divadle. Ti se naučí roli, mají k dispozici nápovědu a vědí, co je čeká. Hokejisté nevědí, jak bude soupeř hrát. Vy připravíte herní plán, ale je to o tom, jak hráči zareagují na soupeře. Je to o reakci hráčů na dané momenty. Klukům vždycky říkám: Na ledě, na střídačce a v kabině se musíte cítit dobře, protože vy rozhodujet­e zápas.

Postřehl jsem, že na střídačce nemíváte emotivní ani velké proslovy, spíš radíte jednotlivc­ům. To vám jako hráči vyhovovalo?

Jasně. Je to můj názor, který nikomu nevnucuju. I asistentům jsem řekl, že když budu na střídačce, bude tam klid. Je to o tom, vcítit se do kůže hráče. Ten sleze z ledu, má tep 180, nemůže dýchat a sám ví, že se mu něco nepovedlo. Přece na něho nebudu křičet jako pavián! Hlava mu to nebere, je zakyselený, potřebuje si odpočinout. Lepší je to klukům ukázat o přestávce, kde se stala chyba. Jsou to přece dospělí lidé, a naopak je třeba je podržet. Je pravda, že můj přístup k hráčům a řízení tréninků a zápasů není obvyklý.

Nebojíte se, že hokejisté tenhle klidný postoj budou spíš zneužívat?

Hráči mají smlouvy. Doba komunismu, kdy se hráči museli motivovat, je dávno pryč. Není možné, že podepíšu s hráčem na české podmínky výbornou víceletou smlouvu – a ještě abych mu dělal motivátora. Motivátora a učitele můžu dělat u dětí. Tohle je profi sport a hráči si to musí uvědomovat. Nevěřím na nějaké hulákání. Nevěřím, že trenér v emocích dokáže dobře koučovat, správně reagovat na soupeře a mít čistou hlavu na nějaké změny. Naše role je, abychom hráčům pomáhali – prohozením centrů, prohozením křídel. A ono to funguje. Podle mého názoru je potřeba být nad věcí. Když se do hry vtáhnete, ječíte po rozhodčích a hráčích, jak můžete koučovat zápas? Chci, aby hráči měli na práci klid.

Vážně jste na střídačce nikdy nevybouchl?

Nebudu říkat, že nezvyšuju hlas nebo neřeknu v šatně svůj názor. Na střídačce to ale není potřeba.

Mimochodem, mottem Komety v minulé sezoně bylo: Má to smysl. Co bude dál?

Má to smysl. A chceme víc. Když už něco děláme, musí to mít smysl, správný záměr a být ku prospěchu Komety a lidí okolo. Jestliže lidé spojují svoji identitu s klubovým logem, znamená to, že nám věří. Marketingo­vě už pracujeme s malými dětmi. Obrovská výhoda je historie Komety a jejích předchozíc­h 11 titulů, babičky a dědové o tom pořád hodně mluví a přenášejí to dál. A i proto jsme

vidět.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia