MF DNES

Legenda zase na scéně

Po 12 letech se Jihlava vrátila do hokejové extraligy. Může se v ní usadit?

-

Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Pestrobare­vný lidský had se valil od jihlavskéh­o náměstí směrem k místnímu stadionu a křičel: „Extraligov­í, extraligov­í, už jsme zase extraligov­í!“Slunce se ještě zplna sil opíralo do ulic, občas bouchl dělobuch a zbývaly minuty, než se Dukla – kdysi výkladní skříň města – skutečně znovu ocitla mezi hokejovou elitou. 12násobný šampion (s Kometou rekordman) se do ní symbolicky vrátil po 12 letech.

Jenže ač v premiéře pokořil v prodloužen­í Mladou Boleslav 4:3, což může být vzpruha, stejně zůstává zásadní otázka: Nebude mít comeback zase jen roční trvání jako v roce 2005? Tehdy klub doplatil na výluku v NHL. Bez hvězd byl za otloukánka, až ho v baráži předčily Budějovice v sestavě s Prospalem či Dvořákem. I letos je outsiderem, s kurzem 150:1 na titul tím vůbec největším.

A popravdě, není divu. Jihlava po pozdním – a víceméně nečekaném – jarním postupu do extraligy pracně sháněla posily. Jenže koncem dubna je už trh hodně přebraný a navíc, byť je teď led posetý barevnou reklamou jako Picassovo plátno, je Jihlava stejně v lize chudým příbuzným. Její výdaje na mužstvo jsou 19 milionů korun, což u jiných klubů jsou roční výdaje na tři až čtyři lepší hráče. Teď třeba Dukla shání ještě útočníka, ale jednatel klubu Bedřich Ščerban na rovinu tvrdí: „Hledáme hráče, který bude pro nás přínosem a bude akceptovat naše finanční možnosti.“

A i včerejšek v určitých pasážích hry ukazoval, že úplná kvalita chybí. Úspěšná baráž ale „překvapila“i v jiném. Z vnějšku vypadá Horácký zimní stadion téměř stejně jako v dobách, kdy tu ještě velela armáda a soupeři sem jezdili spíš „přežít“než vítězit. A u vstupů se line i tatáž vůně z nedalekého pivovaru.

Uvnitř je nově vymalováno, přibyly sedačky, přesto jich je nedostatek, takže Jihlava musela žádat u vedení ligy o výjimku (stejně jich včera řada zůstala prázdných). Výjimku dostala a Josef Řezníček, ředitel extraligy, navíc chválil: „V Jihlavě je do hokeje chuť, až jsme byli překvapeni, co všechno dokázali nově postavit.“

Přesto zimák dál zůstává s ručením omezeným. Roky se sice ve městě mluví o zásadní rekonstruk­ci či o úplně nové multifunkč­ní aréně na „zelené louce“, jenže zatím zůstává jen u slov a hezkých náčrtů.

Co by však naopak mohlo Jihlavě pomoci v extralize přežít? Snad někdejší ikony, které pro klub žijí a pracují. Bedřich Ščerban, dlouholetý reprezenta­nt, klubu šéfuje. Dýchá pro něj, sám se označuje za workoholik­a. Už pár hodin po postupu obesílal sponzory a prosil o vydatnější pomoc v nové sezoně.

Střídačce zase velí Petr Vlk. Před 26 lety byl na ledě u posledního jihlavskéh­o titulu, tehdy ho vyhlásili i nejlepším hráčem play-off. Pak zažil také smutný pád do 1. ligy, teď ovšem lidé z okolí opěvují jeho trenérskou erudici i touhu vzdělávat se. Koneckonců i v baráži uspěla Jihlava – v kádru bez velkých jmen – bojovností, dřinou a plněním defenzivní­ch úkolů. A má to být i devíza v extralize. „Loni jsme všichni tahali za jeden provaz a bylo jedno, jestli hráč byl na ledě tři, nebo dvacet minut. V tomhle byla naše síla a byl bych rád, kdybychom to dokázali převést i do nové sezony,“říká kapitán Tomáš Čachotský. „A taky chceme, aby Dukla byla stálým členem extraligy a zároveň byla značkou, jakou bývala dříve.“

Ještě zpět na střídačku. Vlkovi asistuje Petr Jaroš, respektova­ný reprezenta­ční kouč brankářů, kvůli jehož přístupu v Jihlavě setrval i gólman Jakub Škarek, jeden z největších talentů tuzemského hokeje poslední doby. Hříšná otázka však dál zní: Bude to stačit? „Věříme tomu, že tým bude konkurence­schopný. A že budeme schopní porážet ostatní týmy v soutěži,“míní kouč Vlk.

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Jsme zpět! Před prvním utkáním vítali fanoušci hokejové Dukly v jihlavskýc­h ulicích návrat extraligy tam, kam podle nich patří.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Jsme zpět! Před prvním utkáním vítali fanoušci hokejové Dukly v jihlavskýc­h ulicích návrat extraligy tam, kam podle nich patří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia