MF DNES

Velké derby o titul. Ale královnou bude zase jiná

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Kromě nich dvou ví jen málokdo, zda jsou tato slova pravdivá. „Je pro mě jednou z nejbližšíc­h tenistek na okruhu. Což bude těžké – je vždycky složité hrát proti kamarádce,“pronesla Američanka Sloane Stephensov­á o své krajance Madison Keysové.

O krajance, rivalce a sokyni ve finále US Open, které se proměnilo v hotové mistrovstv­í USA. Všechny čtyři semifinali­stky měly americký pas, vypadly Venus Williamsov­á a Coco Vandeweghe­ová. Návštěvníc­i monstrózní­ho Arthur Ashe Stadium si pak další derby užijí i ve finále, které startuje v sobotu ve 22.00.

Každá ze čtyř zemí, které hostí grandslamy, sní o podobném průběhu. USA zažívají sladkou satisfakci, že se jej dočkaly i bez odpočívají­cí Sereny Williamsov­é. „Už žádné otázky na stav amerického tenisu, prosím,“culila se Stephensov­á. „Nevidím žádné otazníky.“

Je jí 24 let a v New Yorku ani nebyla mezi nasazenými, neboť se dere zpět po trablech s únavovou zlomeninou

O definitivn­ím složení jednotlivý­ch divizí bude jasno až po říjnových závěrečnýc­h kvalifikač­ních zápasech. chodidla. „Tělo bylo dost zrezlé,“zavzpomína­la na první zápasy po comebacku. „Jediné, co mi zbývalo, byla bojovnost.“

Keysová je ještě o dva roky mladší, pro změnu ji letos soužilo zraněné zápěstí. Podobná generace, podobné příběhy, stejná národnost. Obě na grandslame­ch nikdy nedošly tak daleko, Stephensov­á letos stihla pouze Wimbledon a v něm se poroučela už po 1. kole.

I proto to sice bude bitva o trofej, nikoli však o trůn.

Ten má jistý Garbiňe Muguruzaov­á. Španělka kopíruje story Karolíny Plíškové z Wimbledonu – obě se dočkaly pozice světové jedničky ve chvíli, kdy už byly sice na grandslamu ze hry, ale potenciáln­í kandidátky na roli královny selhaly. Muguruzaov­á se od pondělí usadí v čele s 6 030 body, marně útočící Simona Halepová jich bude ztrácet 65 a Plíšková ze čtvrté pozice 510.

Svědčí to o prostém faktu, že ženský tenis postrádá dominátork­y. Žádná nemá „nahráno“, a tak se pořadí WTA po čtyřech nejprestiž­nějších turnajích dokáže hodně protočit. Jako když Plíšková odehrála své druhé nejlepší US Open v kariéře a jeden ze svých nejlepších grandslamů vůbec, jenže i tak po loňské finálové účasti spadla o 870 bodů.

V systému, který štědře hodnotí tituly, chybějí jejich pravidelné sběratelky. Muguruzaov­á se dočkala hlavně proto, že si hýčká 2 000 bodů za triumf na Wimbledonu a nyní v New Yorku obhajovala tak málo, že si i přes konec v osmifinále ještě o 170 bodů polepšila.

„V pondělí se mi splní sen. Snad se v čele udržím co nejdéle,“přeje si dívka s kořeny ve Venezuele.

Mohly by se jednou na její pozici dostat třeba i současné finalistky? Zvlášť Stephensov­é se věřilo hodně, když v roce 2013 v Melbourne vyřadila Serenu Williamsov­ou a došla až do semifinále, jenže pak ji ničily nekonziste­ntní výkony spojené s křehkostí těla. „Ale já se nikdy nevzdávám,“říká hrdě.

Keysová byla na Australian Open v semifinále o dva roky později, teď doma v bitvě o finále Vandeweghe­ovou rozmetala 6:1, 6:2. „Neměla jsem nárok,“uznala poražená.

Američanky jsou v laufu, čeká je životní duel. Cesta k tomu, aby mohly vládnout nejen turnaji, ale i žebříčku, je však zatím dlouhá a klikatá.

 ??  ?? Ve finále grandslamu poprvé v životě, na US Open je 15. nasazenou hráčkou. Foto: AP
Ve finále grandslamu poprvé v životě, na US Open je 15. nasazenou hráčkou. Foto: AP
 ??  ?? I ona je ve finále grandslamu premiérově, na US Open ani nebyla nasazená. Foto: AP
I ona je ve finále grandslamu premiérově, na US Open ani nebyla nasazená. Foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia