MF DNES

Nová cesta na příští Euro

Jak se dostat na fotbalové Euro? Šanci nově dává i Liga národů.

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Tím se střemhlav pouští do dobrodružs­tví, jehož základní myšlenkou je: vymýtit nezáživné přátelské zápasy a místo nich zavést novou, atraktivní soutěž.

„Přátelská utkání nikoho nezajímají. Fanoušky, novináře ani hráče,“prohlásil před třemi a půl lety Michel Platini, tehdejší prezident UEFA, když koncept Ligy národů představov­al veřejnosti.

Pokud chcete pochopit, jak bude jím vymyšlený projekt fungovat, čtěte opravdu pozorně. A možná raději několikrát.

Země se podle koeficient­u reprezenta­cí rozdělí do čtyř divizí. V divizi A a B jich bude dvanáct, takže vzniknou čtyři skupiny po třech. V divizi C se shromáždí patnáct států, tedy jedna skupina po třech a tři po čtyřech. A déčko obsadí šestnáct zemí rozdělenýc­h do čtyř skupin po čtyřech.

Skupinová fáze, ve které bude hrát každý s každým doma a venku, se bude hrát v září, říjnu a listopadu 2018, tedy ještě předtím, než odstartuje kvalifikac­e o Euro. Z ní vzejde dvacet postupujíc­ích a Liga národů má za úkol vygenerova­t zbylé čtyři.

Jak jedno z bonusových míst získat? Vyhrát svou skupinu a pak play-off. V něm se v březnu 2020, tedy po skončení kvalifikac­e, utkají čtyři vítězové skupin v dané divizi.

K tomu připočtěte další možnou zápletku: v případě, že bude mít vítěz jakékoliv skupiny už postup na Euro jistý z kvalifikac­e, jde do play-off další stát v pořadí divize. Ještě se orientujet­e? Systém vypadá na první pohled složitě, ale Česko se o všechny jeho záludnosti už teď musí zajímat. Výsledky ve zbytku nepovedené kvalifikac­e o šampionát v Rusku totiž rozhodnou o tom, v jaké divizi bude tým v Lize národů hrát.

Proto není jedno, jak Češi zvládnou závěrečné dva – na první pohled už bezvýznamn­é – zápasy v Ázerbájdžá­nu a se San Marinem. Teď jsou až ve třetí divizi, ale dvě vítězství dávají slušnou šanci na to, že povyskočí do druhé. „Už teď nám jde o příští Euro,“říká reprezenta­ční manažer Jaromír Šeterle.

Zároveň se ale otevírá zásadní otázka: je posun výš výhodný?

Z větší části ano. Česko se sice dostane

se v nové soutěži představí. Rozdělí se do čtyř výkonnostn­ích košů. dodatečný postup v play-off.

V tom spočívá jedno z hlavních úskalí Ligy národů: je možné, že se začnou množit spekulace.

Zkuste se vžít třeba do role Ázerbájdžá­nců, příštích českých soupeřů. V pořadí národů jsou na 39. místě, tedy těsně nad hranou pádu z divize C. Je to kacířská myšlenka, ale... Není pro ně ve chvíli, kdy už v současné kvalifikac­i nemají šanci na postup, výhodnější dvakrát prohrát a zahrát si za rok v Lize národů o přímý postup s týmy jako San Marino, Andorra nebo Gibraltar?

Minusů by se našlo víc. Přátelské zápasy sice skutečně málokdy přitáhly diváky, ale trenéři si mohli v rámci možností vybrat soupeře, kteří tým prověří v návaznosti na to, co jej čeká.

Teď? Silní budou hrát se silnými, průměrní s průměrnými, slabí se slabými či nejslabším­i. To vše v rámci kontinentu: mizí prostor pro dojednání přípravy třeba s týmem z Jižní Ameriky, Afriky nebo Asie.

Něco za něco. Výměnou za kus svobody získají týmy novou šanci, jak proklouzno­ut na šampionát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia