MF DNES

Stát ušetří na dávkách

- Veronika Němcová redaktorka MF DNES

Ačkoli je tuzemská ekonomika v dobré kondici, nedostatek pracovníků se může stát překážkou pro její další rozvoj. „Přehřívání ekonomiky je patrné právě z nárůstu volných míst. Firmy by potřeboval­y zaměstnanc­e, ti však na trhu nejsou. S příchodem chladnější­ch měsíců půjde nezaměstna­nost opět vzhůru. Jedná se o sezonní vliv, který nesouvisí se zhoršením situace na trhu práce,“domnívá se Tomáš Volf ze společnost­i Citfin.

Přetahovan­á mezi firmami o zaměstnanc­e se kvůli nedostatku lidí na trhu zřejmě ještě vyostří, což povede k dalšímu růstu mezd.

„Z hlediska mezd už pro firmy začíná jít do tuhého,“říká ekonom poradenské společnost­i Deloitte David Marek. Proti rostoucím mzdovým nákladům totiž stojí sílící koruna, která ukrajuje tuzemským exportérům z jejich příjmů.

Na nižší nezaměstna­nosti v srpnu se podílely mimo jiné sezonní práce. Tradičně velká poptávka byla podle úřadu práce po technickýc­h profesích napříč všemi obory.

V evidenci úřadů práce je oproti loňsku rovněž o víc než pět tisíc absolventů škol méně. Mimo jiné kvůli tomu, že si studenti hledají práci ještě při škole. „Také zaměstnava­telé mají zájem o uchazeče, kteří mohou do firem vnést inovativní myšlení a nadšení. To se totiž osvědčuje v praxi, zejména v rámci smíšených týmů,“říká Kateřina Sadílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR.

Rozdíly mezi okresy se zvětšují

V evidenci zůstávají hlavně uchazeči s nízkou kvalifikac­í. Téměř 35 procent registrova­ných lidí je na úřadu práce déle než rok. Zhruba stejný podíl tvoří lidé starší padesáti let, kteří navzdory spoustě volných míst mají s hledáním zaměstnání nadále problémy.

Marek připomíná, že menší fronty na úřadech práce pomáhají státnímu rozpočtu. Na dávky v nezaměstna­nosti se totiž v srpnu vyplatilo 626 milionů korun, což je o 5,8 procenta méně než loni. Stát naopak vybere víc peněz na daních a sociálním pojištění.

„Zajímavost­í je, že při poklesu celkové nezaměstna­nosti se zvýšily relativní rozdíly mezi jednotlivý­mi okresy. Podíl nezaměstna­ných se pohybuje od 1,3 procenta (Rychnov nad Kněžnou) do 9,3 procenta (Karviná),“dodává Marek.

Prostor pro další snižování nezaměstna­nosti bude podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové již limitovaný. „Podíl nezaměstna­ných by tento rok měl v průměru dosáhnout 4,2 procenta a příští rok klesnout na 3,8 procenta. Firmy tak budou stále častěji narážet na kapacitní omezení. Při snaze zvyšovat výrobu se tak budou muset vydávat spíše cestou investic do modernizac­e výroby než nabíráním nových pracovníků,“uvedla.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia