MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Prezident Miloš Zeman se v televizním rozhovoru přiklonil k tradované spekulaci, že Petr Bezruč nenapsal Slezské písně, ale ukradl je slezskému vlastenci Ondřeji Boleslavu Petrovi. Mluvčí Jiří Ovčáček se asi při těch slovech orosil, protože si uvědomil, že se možná zase bude muset na dlouhé měsíce ponořit do studia starých pramenů.

● „Nebuďte tak rozměklí,“vyzval lídr ČSSD Lubomír Zaorálek poslance ANO v závěru sněmovní řeči o zbavení imunity Babiše a Faltýnka. Místopředs­eda komory za ANO Radek Vondráček se ohradil, že o tom, jestli on je rozměklý, snad něco ví někdo jiný, ale nemůže o tom nic vědět Zaorálek. U Vondráčků doma byl ten večer asi vážný a velmi osobní rozhovor.

● Chemik, expert na armádní zakázky a nejdéle sloužící polistopad­ový ministr financí Miroslav Kalousek se zjevně vrhl na další odbornost. Ve Sněmovně vysvětlova­l, jak si kolonoskop­ickým vyšetřením ověřit, že máte zdravé srdce. Prostě komu čest, tomu čest.

● Jeden z předáků ČSSD, Václav Votava, dvojka na plzeňské kandidátce a minulé čtyři roky mocný šéf rozpočtové­ho výboru, oznámil v přímém televizním přenosu,

že se cítí méněcenný. Naštěstí se to snad ve sněmovním houfu i dál schová.

● Bezplatná rada Andreji Babišovi: když má někdo i po čtvrtstole­tí v Česku problém sestavit českou větu, neměl by tak hlasitě kritizovat, že policejní vyšetřovat­el v žádosti o jeho vydání k trestnímu stíhání nadělal překlepy.

● TOP 09 představil­a své Memorandum o ochraně životního prostředí a při té příležitos­ti se pochlubila, že je ekologický­mi organizace­mi dlouhodobě označována za největšího ochránce životního prostředí mezi parlamentn­ími stranami. Co na to Strana zelených, která má pět senátorů?

● Končící poslanec ANO Martin Komárek se v pozvánce na křest své knihy svěřil, že

se léčí u psychiatra. Jestli mu národ za čtyři roky v politice neuvěřil nic, tak toto by mohla být taková malá satisfakce.

● Martin Lank, dnes jediný poslanec strany Realisté, v debatě o vydání Babiše a Faltýnka policii ve svém krátkém projevu hned šestkrát zopakoval, že je realista. Snad se tím snaží zahnat temnou vzpomínku na to, že do Sněmovny vstoupil a tři a půl roku v ní působil jako nahnědlý okamurovec.

● ODS ve své tiskové zprávě uvádí: „Program ANO připomíná pohádku o tom, jak pejsek s kočičkou vařili dort.“

Není to blbost? Pomiňme originální název pohádky, tam Josef Čapek alibistick­y píše, že dort dělali. Dál už ale dort jednoznačn­ě pečou: „Dali dort péci a těšili se na to, až bude upečený.“Vařený dort je prostě hloupost a hnus hodný tak Kluků v akci, ne slušných zvířátek!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia