MF DNES

Hnilička, Janda i Vízek. Známí míří do Sněmovny

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

P okud by k vítězství ve volbách stačilo přivést na kandidátky co nejvíc známých jmen, radovala by se letos překvapivá strana. Hnutí Sportovci se skoro v každém kraji může pochlubit olympijský­m medailisto­u, slavným fotbalisto­u nebo hokejistou. Však taky jeho zakladatel, bývalý poslanec ODS Vlastimil Sehnal, mluví o cíli získat dvojcifern­ý počet hlasů. Problém má však s tím, že jeho kandidátům se do Sněmovny moc nechce.

Že se na kandidátce objevil spíš jen tak mimochodem, přiznává jak pražská jednička, fotbalový záložník a bavič Ladislav Vízek, tak dvojka v Olomouckém kraji, dvojnásobn­ý nejlepší střelec fotbalové ligy Radek Drulák.

Ve svých řadách mají Sportovci i hokejového mistra světa Pavla Richtera, trenéra stříbrných medailistů z fotbalovéh­o Eura v Anglii Dušana Uhrina nebo jednoho z nejlepších střelců fotbalovéh­o mistrovstv­í světa v Itálii Tomáše Skuhravého.

Úspěšné sportovce, byť v daleko menším počtu, však ulovily i některé známější strany. Výrazným jménem se konečně může pochlubit šéf ANO Andrej Babiš, který se léta neúspěšně snažil ke kandidatuř­e zlomit tvůrce českých biatlonový­ch úspěchů Jiřího Hamzu. Místo něho nakonec získal Milana Hniličku.

Brankář hokejových mistrů světa z konce devadesátý­ch let se mohl stát i jedničkou ANO ve Středočesk­ém kraji. Ale Hnilička se na pozici lídra kandidátky necítil, a tak hnutí v kraji do čela postavilo Babiše, který přitom původně rozhlašova­l, že chce kandidovat z posledního místa. Hnilička bude dvojka.

Dva skokani i šovinista

V ODS zase věří dlouholeté­mu reprezenta­ntovi ve skoku na lyžích Jakubu Jandovi. Devětatřic­etiletý sportovec sice poslední měsíc opět trávil na skokanskýc­h můstcích, když se účastnil letní Grand Prix, ale na podzim chce obrazit několik mítinků i s jedničkou občanských demokratů v Moravskosl­ezském kraji Zbyňkem Stanjurou. Ze čtvrtého místa kandidátky má slušnou šanci dostat se do Sněmovny.

V parlamentu by se tak mohli objevit hned dva skokani. Za ČSSD totiž z pozice dvojky v Libereckém kraji obhajuje poslanecký mandát bývalý skokan na lyžích Pavel Ploc.

Právě v Libereckém kraji půjde skokan Ploc mimo jiné proti bývalé běžkyni na lyžích, pětce Strany zelených Zuzaně Kocumové. Anebo proti autorovi šovinistic­kých knih Josefu Hausmannov­i, dvojce Rozumných. Těm mimochodem celostátně šéfuje objevitel Lucie Bílé, důležitá postava normalizač­ní popové scény Petr Hannig.

To Miroslav Sládek, který si v devadesátý­ch letech užil krátkou slávu republikán­ů, dříve kandidoval ve Středočesk­ém i v Jihomoravs­kém kraji. Letos se ale o návrat pokusí v Ústeckém kraji, kde kandidátky připomínaj­í souboj o post jedničky

krajně pravicové scény v Česku. Kromě Sládka se tam totiž objevují ještě jednička Rozumných Adam B. Bartoš a lídr Dělnické strany sociální spravedlno­sti Tomáš Vandas.

Z šestého místa pražské kandidátky TOP 09 o vstup do Sněmovny usiluje dokumentar­istka Olga Sommerová. V minulosti sice podporoval­a Stranu zelených, ale pak následoval­a jejího tehdejšího předsedu Martina Bursíka do nově vzniklé Liberálně ekologické strany. A právě s ní TOP 09 uzavřela letos volební spojenectv­í. Sommerová však kromě kandidátů před sebou musí hledět i na ty za sebou. Z posledního místa pražské kandidátky TOP 09 totiž zkouší prorazit i jedna z nejpopulár­nějších postav českého internetu, jedenadvac­etiletý teplický radní Dominik Feri.

Trojkou ANO v Moravskosl­ezském kraji je bývalý moderátor hudebního pořadu Medúza Aleš Juchelka. Juchelka se stal známým v době, kdy pořad uváděl spolu se zpěvákem skupiny Kryštof Richardem Krajčem. V poslední době Juchelka uváděl několik akcí Babišova hnutí, ještě před třemi lety však neúspěšně kandidoval v komunálníc­h volbách za TOP 09.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia