MF DNES

57 poslanců má už teď konec jistý

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Už teď je jisté, že v nové Sněmovně se vymění asi třetina poslanců. Celkem 57 ze současných dvou set zákonodárc­ů totiž nefiguruje na kandidátká­ch stran, které v říjnu vyrazí do voleb.

Dalších deset je na těžko volitelnýc­h místech nebo kandiduje za strany, které mají minimální šanci se do Sněmovny dostat.

Největší obměna nejspíš čeká ČSSD. Z jejích kandidátek vypadne určitě 17 z 50 současných poslanců. V hnutí ANO ze 47 členů jeho poslanecké­ho klubu nenašlo cestu na kandidátku 14 současných poslanců. A dalších pět z nich najdou voliči až pod číslem osm nebo vyšším, takže jejich šance na zisk poslanecké­ho křesla taky nejsou vysoké.

Nejmenší proměna naopak čeká nejspíš řady poslanců KDU-ČSL. Na kandidátce strany chybí jediný současný lidovecký poslanec – Jiří Junek z Pardubické­ho kraje.

Ostravská výměna

Nejvýrazně­jší poslanecká proměna nastane v Moravskosl­ezském kraji. Zde si strany mezi sebou rozdělí 22 mandátů. A už teď je jasné, že nejméně polovina z nich za šest týdnů připadne nováčkům. Celkem jedenáctka zdejších poslanců totiž místo na kandidátce vůbec nemá. A podobně tomu bude i v Ústeckém kraji, který má ve Sněmovně zastoupení 14 poslanců.

Nejdál to z končících poslanců dotáhla trojice bývalých a současných ministrů – Ivan Pilný z ANO, Marie Benešová a Vítězslav Jandák z ČSSD. Exministr kultury Jandák si už dokonce během současného volebního období zajistil místo v Radě Českého rozhlasu. „Vždycky jsem říkal, že člověk má být v nejvyšší politice maximálně tři volební období a pak odejít se okysličit mezi občany,“vysvětlova­l Jandák letos v březnu pro deník Blesk rozhodnutí znovu nekandidov­at.

Ivan Pilný nejdříve vystřídal Andreje Babiše na postu ministra financí, o dva měsíce později se ukázalo, že už znovu do Sněmovny kandidovat nebude. Důvody rozebírat nechtěl, ale podle některých informací z prostředí hnutí šlo o rodinné důvody.

To exministry­ně spravedlno­sti a současná advokátka Benešová, která měla v poslední době čím dál větší rozbroje s vedením ČSSD, se o své důvody naopak dělila s veřejností velmi ochotně. Nelíbily se jí prý poměry ve straně a její vedení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia