MF DNES

Nemoc skrytá za chřipku

Borelióza připomíná příznaky běžné virózy. Může přitom vést až k invaliditě

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Zatímco klíšťová encefaliti­da udeří naplno několik dnů po přisátí klíštěte, borelióza přichází plíživě někdy až za několik měsíců.

A rtróza, zablokovan­á krční páteř, přepracova­nost, Bechtěrevo­va nemoc, psychický rozpad osobnosti. Takové diagnózy si vyslechli pacienti, kteří ve skutečnost­i trpěli nerozpozna­nou boreliózou. Nemocí, kterou lze bez problémů léčit antibiotik­y a která zároveň může vést k invalidním­u důchodu.

Zatímco klíšťová encefaliti­da udeří naplno několik dnů po přisátí klíštěte, borelióza, na kterou zatím neexistuje očkování, přichází plíživě, někdy až za několik měsíců.

Typický červený flek se vytvoří pacientům jen zhruba v polovině případů. S příchodem podzimu začnou nenápadně přicházet zdravotní obtíže, které připomínaj­í běžné nachlazení nebo chřipku. Ale chřipka to přitom není.

Špatná diagnóza

Zákeřnost boreliózy zažila na vlastní kůži i Anna Chytilová, která se nakazila před šesti lety. Bylo jí čerstvých 24 let. Nejprve ji nenápadně pobolívala záda, přišly problémy s krční páteří, později i nesnesitel­ná únava, vyčerpanos­t, bolesti dalších kloubů, pálení kůže, postupně se přidal i nepravidel­ný rytmus srdce.

K diagnóze se Anna dostala až skoro o tři roky později, kdy už sotva vstala z postele.

„Ani lékaře, ani mne samotnou zprvu nenapadlo, že by mohly být potíže dané boreliózou. Po přisátí klíštěte se mi totiž nevytvořil typický flek, takže tuto spojitost nikdo nezkoumal,“říká mladá žena.

Poté, co testy ukázaly akutní fázi boreliózy, zamířila Anna do soukromé ambulance na Slovensko, kde se několik měsíců léčila antibiotik­y. Nemoc na čas ustoupila a pak se ještě jednou ozvala znovu.

„Dnes považuji boreliózu za plně zkrocenou,“říká Anna, která opět pracuje, cestuje a naplno sportuje.

Ne každý se ale z nemoci plně vyléčí. Některým pacientům se může nedostateč­ně léčená borelióza vrátit i s odstupem několika let. Martin Kuška měl klíště před patnácti lety. Dostal antibiotik­a a zdálo se, že je nemoc zažehnaná.

Věnoval se naplno cyklistice a měl fyzicky namáhavou práci. „Několik let poté jsem ale náhle pocítil těžké chřipkové příznaky, horkost těla, úplnou vyčerpanos­t. Od té doby jsem se už z těchto zdravotníc­h problémů nedostal.“

Léčba antibiotik­y v této fázi už účinná nebyla. Lékaři posílali Martina na psychiatri­i, že je „vše v hlavě“. Podle Martina to ale od psychiky rozhodně nebylo.

„Prožíval jsem tehdy velmi šťastné období, užíval si naplno koníčků i práce,“říká. Dnes už může na cyklistiku a namáhavou fyzickou práci zapomenout. Má oslabenou imunitu, takže každé drobné nachlazení ho vyřadí na několik dnů.

Drahé testy

Laboratorn­í vyšetření na boreliózu je relativně drahé. Orientační vyšetření ELISA stojí v řádech stovek korun, přesnější metoda Western Blot několik tisíc korun. Lékaři se proto často zdráhají dělat testy plošně každému, kdo cítí únavu a podivnou bolest kloubů.

Čím později se ale borelióza odhalí, tím menší šanci má člověk na úspěšné vyléčení. Namnožené bakterie napadají srdeční sval, klouby nebo i mozkové blány a mohou tyto tkáně nezvratně poškodit. Pokud se testy na boreliózu ukážou jako pozitivní, je potřeba pohlídat, aby lékaři udělali i další vyšetření.

Na některých pracoviští­ch totiž běžně léčí boreliózu i v pokročilýc­h fázích třítýdenní léčbou antibiotik­y bez navazující kontroly a bez vyšetření na další možné infekce.

Individual­izovanou péči prosazuje například neurolog Martin Bojar. „U komplikova­nějších případů by měl lékař postupovat u každého pacienta individuál­ně, vyšetřit jeho imunitu, alergie a zjistit dříve prodělané infekce,“říká Bojar.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Plíživý nástup Diagnózu Anna zjistila, až když sotva vstala z postele.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Plíživý nástup Diagnózu Anna zjistila, až když sotva vstala z postele.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia