MF DNES

„Infekci ve městě udržují i ptáci“

- — Iva Bezděková

Vyšší riziko nákazy boreliózou je v městských lesoparcíc­h,“shrnuje výsledky výzkumu Kateřina Kybicová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro boreliózu Státního zdravotníh­o ústavu v Praze. Promořenos­t klíšťat sleduje její tým už čtyři roky.

Ve kterých městských lesoparcíc­h jste zkoumali nakaženost klíšťat?

Například v pražském Prokopském údolí, kde jsme zjistili infikovano­st kolem 47,5 procenta. Vysoký výskyt jsme už třetí rok po sobě zjistili také v Kunratické­m lese, v Divoké Šárce nebo Satalické oboře – zhruba 30 procent. Celkově je v Praze v průměru 25 procent pozitivníc­h klíšťat, tedy poměrně vysoko nad celorepubl­ikovým průměrem.

Čím to je?

Lymská borelióza i klíšťová encefaliti­da jsou infekce, které se udržují a kolují ve zvířatech. Nejvíce mezi hlodavci a ptáky, jako je kos černý, drozd zpěvný, červenka obecná. Také u větších savců, jako je liška, jezevec nebo králík.

Tato zvířata žijí i v lesích mimo velká města. Proč je tedy tak vysoká infikovano­st právě ve městech?

Děláme tento průzkum čtvrtý rok a opakovaně nám vycházejí podobné výsledky. Obdobná situace je i v dalších evropských velkoměste­ch. Výskyt borelií v klíšťatech zkoumali také například v Budapešti, kde je infikovano­st kolem 40 procent, v Hannoveru 23 procent a v Grazu 22 procent. Lidé by tedy neměli podceňovat ochranu před klíšťaty zvlášť při procházkác­h v městském parku.

Jak promořenos­t klíšťat zkoumáte?

Pracovníci z pražské hygienické stanice sbírají klíšťata metodou zvanou „vlajkování“. Pomocí bílé látky na tyči smýkají po vyšší trávě a také na okraji křovin. Hygiena nám dodává nejméně 50 klíšťat na jednu lokalitu. Celkově pak vyšetříme 400 až 500 klíšťat z pražských lesoparků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia