MF DNES

Syn Afghánce Soud a strach

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

N ěmecko, podzim loňského roku. Devatenáct­iletou studentku medicíny univerzity ve Freiburgu našli znásilněno­u a utopenou. Poté co policie zveřejnila, že z vraždy podezírá mladistvéh­o Afghánce, se z lokální tragédie obratem stala celostátní záležitost. V internetov­ých diskusích se začaly objevovat poznámky o „rapefugees“(spojení anglických slov rape – znásilnění a refugee – uprchlík) a bulvární

Sabawoon D., obžalovaný

deník Bild uvedl zprávu na titulní straně otázkou „Jak se vyrovnáme s touto pravdou?“

Ve stejné době se v Praze v nemocnici Na Bulovce odehrál incident, který měl podobně jako ten v Německu potenciál zasáhnout závažným způsobem do debaty o přijímání uprchlíků.

Dvacetilet­ý Sabawoon D. – původem z Afghánistá­nu – se podle obžaloby pokusil znásilnit zdravotní sestru, která pečovala o jeho mladšího bratra. V řadě zpráv, které o sexuálním násilí ze strany uprchlíků přicházely z Evropy, mělo jít o první podobný případ v Česku. Jenže záhy se ukázalo, že Sabawoon není imigrantem. On i celá jeho rodina získali v Česku trvalý pobyt díky práci mladíkova otce Saída pro Českou armádu.

Saíd D. pracoval pro české vojáky šest let jako překladate­l a nasazoval svůj život v boji proti Tálibánu.

Případu se už vloni na podzim, pouhých několik dní po incidentu, politicky chopili šéf SPD Tomio Okamura a poslanec Zdeněk Soukup z hnutí ANO. Oba interpelov­ali premiéra, jak je možné, že se do Česka mladík dostal.

„Kdo to schválil? Jak a kým byl tento člověk a jeho minulost prověřován?“hřímal Okamura ve Sněmovně. Že šlo o speciální projekt určený jen pro několik Afghánců, kteří tlumočili českým vojákům, mu tehdy nikdo neřekl.

Útěk před Tálibánem

Saíd D., otec obžalované­ho mladíka, studoval za komunismu v Praze. Tady se také naučil základy češtiny. A když jeho známý začal pracovat jako překladate­l pro italské vojáky, napadlo ho nabídnout své služby Čechům.

Riziko, kterému v domovské zemi čelil, je stále obrovské. Tlumočníky spojenecký­ch vojáků Tálibán vraždí a unáší jejich blízké.

Během práce pro české vojáky jeden z nich zemřel po najetí vozidla na nastraženo­u výbušninu. Saíd do terénu chodil většinou se zakrytým obličejem, aby ho místní nepoznali, a nosil zbraň.

Překladate­lů měla česká armáda v Afghánistá­nu asi tři desítky. Jen zlomek z nich však mluvil česky nebo slovensky.

Případ jeho syna stíhaného za údajný pokus o znásilnění začal včera rozplétat pražský městský soud.

Věci, které se nezapomína­jí

Před ním vypovídal jak obviněný mladík, tak zdravotní sestra. Ta však nebyla přímo v soudní síni – její svědectví bylo do místnosti přenášeno prostředni­ctvím telemostu.

„Ten den si pamatuju přesně, protože jsou to věci, které se nezapomína­jí. (Sabawoon) přišel do ošetřovny, něco vykládal ve svém jazyce, kolegyně se ho ptala anglicky. On ji nevnímal a koukal upřeně na mě. Ukazoval, ať jdu za ním,“popsala padesátile­tá žena.

„V pokoji se asi dva kroky ode dveří otočil ke mně čelem. Nechápala jsem, co se děje, až jsem zaregistro­vala nějaký pohyb, kdy dělal něco levou rukou a pravou mě chytl za levé zápěstí, něco naznačoval, nevím. Bylo to v jeho jazyce, přišlo mi to, jako by byl v nějakém transu, byl mimo. Tahal mě k posteli. Byl to takový zmatek, úžas. Snažila jsem se vyprostit, on se pustil levou rukou a přejel mi dvakrát přes prsa,“dodala.

Sabawoon D. tvrdí, že se nepokoušel ženu znásilnit. Údajně jen trpěl bolestí v pravém boku a chtěl, aby mu sestra pomohla.

„Neměl jsem zapotřebí něco takového provést. Celý problém spočívá nejspíš v komunikaci,“řekl soudkyni.

„Paní je ve věku jako moje babičky, paní respektuju jako ženu,“uvedl.

Zmíněný případ znásilněné studentky z Freiburgu komentoval sloupkař německého týdeníku Der Spiegel Jakob Augstein následovně: „Ten případ není o faktech, ani o té mladé ženě, není o oběti a ve skutečnost­i ani o pachateli. Jde jen o strach. A podstatou strachu je, že to, čeho se bojíme, se stává realitou.“

Paní je ve věku jako moje babičky, paní respektuju jako ženu.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Trest až pět let Městský soud v Praze začal případ mladého Afghánce projednáva­t v pondělí. Deviací podle znalce netrpí.
Foto: Petr Topič, MAFRA Trest až pět let Městský soud v Praze začal případ mladého Afghánce projednáva­t v pondělí. Deviací podle znalce netrpí.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia