MF DNES

Soud Nečasové uznal omluvenky

-

PRAHA Omluvenky Jany Nečasové z hlavního líčení ze zdravotníc­h důvodů jsou oprávněné, potvrdil znalecký posudek, který si nechal vypravovat soud.

Bývalá šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase je obžalovaná pro údajné zneužití Vojenského zpravodajs­tví. Nyní už se hlavního líčení zúčastnit může, uvedla soudkyně Pavla Hájková. Nečasová tak včera k soudu dorazila, využila však svého práva nevypovída­t.

Pondělní jednání se s ohledem na utajované skutečnost­i, jež by při něm mohly zaznít, konalo za zavřenými dveřmi. K soudu ji jako obvykle doprovodil její manžel, bývalý ministersk­ý předseda Petr Nečas, který v případu figuruje jako svědek.

Projednává­ní případu na jaře opakovaně zbrzdila právě omluvenka Nečasové, která zároveň trvala na své osobní účasti v soudní síni. Soud si proto vyžádal odborný posudek, který měl její stav zhodnotit. A to v době, kdy expremiéro­va manželka dorazila třeba na narozenino­vý večírek někdejšího prezidenta Václava Klause.

Omluvenky v červnu soud nejprve označil za nedostačuj­ící, protože z nich, z přiložené lékařské zprávy ani z neschopenk­y údajně nevyplýval­o, že by se Nečasová nemohla soudu zúčastnit.

„Z posudku vyplynulo, že první i druhá omluva byly adekvátní – že tam skutečně nějaké zdravotní problémy byly,“řekla Hájková. „Důležité pro mě je to, že by se paní obžalovaná měla nadále účastnit hlavního líčení bez problémů,“dodala. Rozsudek by ráda vynesla do Vánoc.

Kauza přispěla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády. Obžaloba tvrdí, že zpravodajc­i sledovali na pokyn Nečasové tehdejší ženu premiéra Nečase Radku, přičemž současná Nečasova manželka si tím chtěla opatřit neoprávněn­ý osobní prospěch – premiérův rozvod. (iDNES.cz, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia