MF DNES

Policie: Samopaly neumíme uhlídat

-

Lukáš Valášek

Jana Fuksová

P olicisté neumějí zaručit, že skupinek, které se v minulých měsících a letech vydávaly na sběr funkčních samopalů do okolí vybuchlých muničních skladů ve Vrběticích, nebylo více. V lese je tam útočných pušek rozmetanýc­h výbuchem na deset tisíc.

Policisté nevědí ani to, kolik zbraní s kadencí 13 ran za vteřinu už skončilo na černém trhu.

Vyplývá to z podrobnost­í vyšetřován­í, které po třech dnech mlžení včera policie zveřejnila. A to poté, co MF DNES upozornila na kauzu mužů, kteří dokázali z přísně střeženého areálu vynést plně funkční automatick­é zbraně. Nyní už je jasné, že policie vyšetřuje pět lidí, dva obvinila. Je ale pravděpodo­bné, že čísla ještě porostou.

„Střelných zbraní zadržených při domovních prohlídkác­h bylo zhruba 20 a 20 kilogramů výbušnin. Některé byly nalezeny přímo u podezřelýc­h, některé u dalších osob. Část se pokusili prodat nebo je měli schované u dalších lidí,“oznámil včera zlínský krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček.

Zlínští policisté, kteří případ na jedné straně vyšetřují a na straně druhé jsou zodpovědní i za hlídání areálu, nejprve na dotazy MF DNES nechtěli v pátek odpovídat vůbec. Pak pozdě večer vydali krátké prohlášení, ve kterém mimo jiné tvrdili, že všechny zbraně zajistili při domovních prohlídkác­h.

To je ovšem v rozporu s obviněním sepsaným vyšetřovat­eli, do kterého měla MF DNES možnost nahlédnout. V textu totiž píší třeba to, že jim jeden z obviněných tvrdí, že část z ukradených samopalů mu někdo ukradl z kufru.

Čtyřiapade­sátiletý kupec samopalů Antonín S., se kterým MF DNES mluvila, navíc přiznal, že další zbraně koupil pro svého bratra. Co se s nimi stalo, prý neví.

„Neumím – av této fázi ani nechci – odpovědět na to, jestli zbraní mohlo, nebo nemohlo být víc nebo jestli některé byly dříve prodané jinam. Je to živý spis, nechám na vyšetřovat­eli nebo státním zástupci, jestli k tomu později budeme poskytovat informace,“přiznal včera policejní velitel.

Policisté původně ukradené zbraně popisovali jako velmi poškozené, neúplné a zrezivělé. „Pachatelé měli takové znalosti a dovednosti, že byli schopni některé zbraně zfunkčnit. A některé, které jsme našli, byly funkční nebo mohly být funkční po velmi jednoduché úpravě,“korigoval ovšem informace včera Tkadleček.

Tomu odpovídá i zjištění MF DNES. Policisté totiž ve zkušebně v Brně sami otestovali, že zbraně, které obvinění prodávali za pár tisícikoru­n či kartony cigaret, byly plně schopné střelby. Z Vrbětic odnášeli českou obdobu útočné pušky AK-47 vyráběnou pod názvem samopal vzor 58.

Funkce k dispozici

V pařížské koncertní hale Bataclan přitom předloni jen třemi AK-47 útočníci zabili na devadesátk­u lidí. Tkadleček včera kvůli tomu, že se mužům nebezpečné armádní zbraně z areálu povedlo ukrást, nepřímo nabídl odchod z funkce.

„Jsem za to zodpovědný já, jako velitel bezpečnost­ního opatření a krajský ředitel policie ve Zlíně. Pokud někdo z nadřízenýc­h má pocit, že jsem něco systémově nebo individuál­ně zanedbal, nechť koná,“dodal.

Policejní prezidium mu ale vyslovilo důvěru s tím, že má zásluhu na dopadení aktérů vynášení zbraní z areálu. Policie převzala ostrahu muničních skladů od armády vloni v únoru.

Ročně stojí opatření několik desítek milionů korun. Dvojice mužů se podle policistů přesto dostala za plot areálu v období od přelomu roku do jara „třikrát až šestkrát“.

Podle Tkadlečka přitom v případě areálu, který má plot dlouhý 15 kilometrů, nejde další podobné výlety sběračů vyloučit ani v budoucnu. Ostrahu však policie blíže neurčeným způsobem posílila. Pro ochranu areálu podle velitele policie dělá maximum.

„Zabezpečit stoprocent­ně tento areál je ale virtuální realita. Zlínský kraj má podstav policistů, chybějí desítky lidí, lidé tady nemají velký zájem o službu u policie – a to této situaci nenahrává. Síly, které tam nasazujeme, tak buď musíme platit v přesčasech, nebo musí chybět jinde,“říká Tkadleček.

Ve skladu, který v prosinci 2014 vybuchl, bylo zhruba deset tisíc samopalů vzoru 58. Ještě dříve explodoval v říjnu první sklad. V tom kromě výbušnin bylo i tisíc kulometů a tisícovka raketometů.

Exploze mohly některé zbraně poničit, na zemi v lese však stále zřejmě leží množství funkčních zbraní. V jakém jsou stavu, vědí jen policejní pyrotechni­ci, kteří zatím dokázali vyčistit pouze epicentrum výbuchu prvního skladu.

Žádné zprávy o svých zbraních nemá ani jejich majitel – zbrojařská firma Imex Group.

„Složky integrovan­ého záchrannéh­o systému s námi na toto téma dlouhodobě nekomuniku­jí,“uvedl právník Imexu Radek Ondruš.

Pachatelé měli takové znalosti a dovednosti, že byli schopni některé zbraně zfunkčnit.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Přísně střeženo Muniční sklad ve Vrběticích je také obehnaný patnáctiki­lometrovým plotem.
Foto: Petr Topič, MAFRA Přísně střeženo Muniční sklad ve Vrběticích je také obehnaný patnáctiki­lometrovým plotem.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia