MF DNES

U souseda našli munici i radioaktiv­ní uran

- — Martin Bajtler

V noci na pondělí museli policisté evakuovat šestadvace­t lidí z domu v Želivecké ulici v Praze 10.

Pozůstalí po zesnulém obyvateli bytu totiž narazili na předmět, který jim připomínal nášlapnou minu.

Ačkoliv nakonec o minu nešlo, našli přivolaní pyrotechni­ci v bytě munici z druhé světové války, puškové granáty, ruční granáty, dělostřele­ckou munici nebo dýmovnice a světlice. Jenže pozůstalí navíc policii upozornili na možnost, že se v bytě mohou nacházet radioaktiv­ní předměty.

Sbírka uranové rudy

„Jednalo se o uranovou rudu, která se kdysi těžila na Příbramsku, a o letecké navigační přístroje,“uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan s tím, že speciální hasičská jednotka, která předměty prověřila, zjistila, že radiace byla v minimálním množství, takže nebezpečí z ozáření nehrozilo. V průběhu dne se k akci připojili také středočešt­í kriminalis­té.

Ti museli prověřit ještě další dvě nemovitost­i, které zemřelý muž vlastnil u Roztok u Prahy. Další munici však policie ani v jednom z domů nenašla. Podle místních šlo o muže, který rád sbíral železný šrot a všechno železné. „Pán byl sběratelem minerálů a munice. Takových případů, kdy pozůstalí zjistí, že po zemřelém v bytě zůstalo velké množství nebezpečné munice, řešíme několik do roka,“uvedl náměstek ředitele Pyrotechni­cké služby policie Miloslav Žán.

Podle mluvčího Hulana nevlastnil muž zbrojní průkaz žádné kategorie, takže zbraně a munici přechováva­l protiprávn­ě. Pokud by totiž chtěl vlastnit takový vojenský materiál, musel by být držitelem skupiny A, ke které by navíc potřeboval zvláštní výjimku.

„Navíc by k takto velkému množství arzenálu musel mít speciálně upravené skladovací prostory,“dodal Hulan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia