MF DNES

Vláda přidá učitelům. Ti ale hrozí dál stávkou

- — Radka Hrdinová

Na 15 procentech navíc na platy učitelů se včera dohodla koalice. Hledat bude i peníze navíc pro vysoké školy. Ještě na konci minulého týdne přitom ministr financí Ivan Pilný (ANO) upozorňova­l, že na vyšší platy učitelů a dalších zaměstnanc­ů ve veřejné sféře v rozpočtu nejsou peníze.

„Zatím to není konec, bude se ještě muset rozhodnout o vysokých školách, ale já jsem spokojený,“komentoval výsledky jednání špiček koaličních stran ministr školství Stanislav Štech. On sám na koaliční radě chyběl, stále se zotavuje z plánované operace.

Vysoké školy zůstávají v nejistotě, zda jim vláda přidá 4,5 miliardy, které jim slíbila na jaře. „Dáváme jim čas, ale jsme ostražití,“komentuje výsledky jednání Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy.

Učitelské odbory by na první pohled měly být spokojené. Tak jednoznačn­é to ale není. Místopředs­edkyně Markéta Seidlová upozorňuje na to, že zatím jde pouze o dohodu koaličních stran.

Navíc se jim nelíbí, že koalice chce část z 15 procent směřovat do netarifní složky platů, například do osobního ohodnocení učitelů. Chtějí, aby na tarify šlo vše a přidáno tak dostali všichni stejně.

„Bereme to jako první kladný krok, ale zároveň vysíláme signál, že na stávku ještě může dojít,“říká Seidlová. V takovém případě by učitele vyzvali, aby na půl dne přerušili výuku.

Zda by je ve výzvě ke stávce za těchto okolností podpořily všechny organizace ve školství, které se podepsaly pod původní výzvu, je nejisté. Například ředitelé škol si dlouhodobě stěžují na to, že jim chybějí volné peníze, kterými by mohli odměnit učitele za dobře odváděnou práci. Osobní ohodnocení tvoří nejvýše 10 procent platu.

„Ano, požadavek odborů na to, aby peníze šly do tarifních platů, jsme v první fázi podpořili, ale nebylo to navždy, o dalším postupu budeme teprve jednat,“říká předsedkyn­ě Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová.

Příliš velkou prioritu požadavku na to, aby 15procentn­í přídavek směřoval pouze do tarifní části platu, nedává ani Stanislav Štech.

„V tuto chvíli je pro mě rozhodujíc­í, že se prostředky našly,“říká.

Pokud se v rozpočtu nenajdou peníze na vysoké školy, odbory na školách základních a středních ke stávce nevyzvou. Podpoří však týden neklidu, který představit­elé vysokých škol připravují na začátek října.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia