MF DNES

Samy řídí. A stát je testuje

Ministerst­vo dopravy chce ve Velimi postavit polygon pro testování aut bez řidiče.

-

Jan Kroča redaktor MF DNES

tát potřebuje vlastní polygon pro nezávislé testování takzvaných autonomníc­h aut, kde úlohu řidiče přebírá v menší nebo větší míře technika. Myslí si to ministr dopravy Dan Ťok a také už ví, kde by mohl okruh vzniknout – ve středočesk­é Velimi.

„Stát tam vlastní část pozemků na okruhu, který už využívá Výzkumný ústav železniční. Provozuje tu špičkové evropské centrum pro testování vlaků,“řekl ministr Ťok. Zároveň by zde mohli výzkumníci sledovat, jak se vzájemně ovlivňují autonomní systémy ve vozidlech a vlacích.

„Autonomní mobilita není jen otázka silničních vozidel,“vysvětlil generální ředitel železniční­ho zkušebního okruhu František Bureš. Také vlaky dnes podle něj mají systémy typu ETCS, které dokážou zcela autonomně kontrolova­t a řídit pohyb vlaku po trati. „Tyto systémy jsme již testovali a chystáme se na jejich další generaci. Plány na rozvoj Zkušebního centra Velim se tedy budou týkat zejména železnice,“dodal Bureš.

Dalším subjektem, který zvažuje stavbu testovacíh­o okruhu v Česku, je automobilk­a BMW. O jejím zájmu v červenci informoval MF DNES ministr financí Ivan Pilný. Samotná automobilk­a tyto plány na miliardovo­u investici zatím nepotvrdil­a. Do Česka by to však měla blízko z nové továrny v Lipsku, která se zaměřuje na elektromob­ily.

Dva okruhy by se v Česku mohly uživit. „Automobilk­y budou brzy potřebovat znásobit kapacity pro testování autonomníc­h vozidel. Bez problémů tak mohou vedle sebe fungovat soukromé i státní testovací okruhy,“uvedl pro MF DNES Gábor Iffland, ředitel pro externí komunikaci skupiny Valeo, která v tuzemsku vyvíjí inteligent­ní senzory pro světové automobilk­y. Vůz není vybaven žádnou elektronik­ou a o řízení se stará výhradně řidič. Vůz je vybaven elektronic­kými asistenty a čidly, dokáže zrychlovat, zpomalovat, zatáčet, ale vždy pod kontrolou řidiče. Pokročilej­ší stupeň, více nezávislý na řidiči, ten však musí být stále připraven aktivně zasáhnout.

Vůz dokáže sám převzít řízení třeba na dálnici, řidič musí převzít řízení, až když ho na to systém upozorní. Vůz se řídí zcela sám, ale řidič může převzít kontrolu nad vozidlem. Auto nemá pedály ani volant, pasažéři nemohou zasahovat do řízení. častým dopravním zácpám a značnému objemu času ztraceného na cestách,“dodal Linhart. Svoji roli podle něj sehraje i vyšší kupní síla obyvatel Prahy a jejího okolí. „V Praze můžeme očekávat rychlé nasazení aut bez řidiče i do taxislužby a do systémů sdílení aut,“domnívá se expert z KPMG.

„Testovací okruhy nemohou nikdy nahradit zkoušky v reálném provozu. S autonomním­i automobily se budeme stále častěji setkávat i na běžných komunikací­ch,“upozorňuje na omezení testovacíc­h polygonů automobilo­vý expert Antonín Šípek. Podle něj by se proto vyplatilo, kdyby stát vybudoval mobilní zázemí, které by se dalo využít jak na okruhu, tak ve skutečném provozu.

„Testovací okruhy nemohou nahradit zkoušky v reálném provozu.“

Řidiče nenahradí. Zatím

„Vývoj autonomně řízených vozů je sice populární téma, ale je toho ještě hodně před námi. Stroje zatím nejsou schopné sledovat prostředí a všechny nepředvída­telné kombinace situací jako člověk. Ale uvidíme za několik let,“mírní nadšení Martin Peleška, šéf českého zastoupení automobile­k Toyota a Lexus, které rovněž na vývoji autonomníh­o řízení pracují. Zatím není jasné ani to, kterému výrobci automobilů se podaří jako prvnímu zavést vozy bez řidiče do sériové výroby. Ford už však avizoval rok 2021.

Tématu aut bez řidiče se bude věnovat i Memorandum a Akční plán na podporu rozvoje e-mobility, autonomníh­o řízení a digitaliza­ce, který bude ještě v září řešit vláda. „Tato témata budou z automobilo­vého průmyslu zaznívat velmi intenzivně. Vláda jim musí naslouchat, aby udržela silné postavení automobiln­ího sektoru v Česku,“myslí si Josef Pokorný ze Svazu dovozců automobilů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia