MF DNES

Po obavách z běsnícího živlu přichází strach z rabování

-

MIAMI Zřejmě nejtemnějš­í stránka příběhů o přírodních katastrofá­ch se začala psát i ve zpravodajs­tví o hurikánu Irma – o lidech, pro které je neštěstí šancí něco ukrást.

Nejméně 32 lidí bylo do včerejšího odpoledne zatčeno na Floridě kvůli krádežím v obchodech a domech evakuovaný­ch kvůli hrozbě hurikánu. Z toho 28 bylo v Miami, největším zasaženém městě. Počet případů rabování však roste na celé trase hurikánu, který předtím zpustošil část Karibiku.

Asi nejvážnějš­í incident se odehrál ve floridském Orlandu. Policie tam obklíčila obchod, z něhož se dva muži podle všeho snažili odnést střelné zbraně. Zatímco jeden se hned vzdal, druhý se zabarikádo­val a policii se podařilo ho vypudit a zatknout až s pomocí slzného plynu.

Na dalších místech průmyslové kamery i televizní štáby zachytily skupiny, které rabovaly hlavně obchody s elektronik­ou, sportovním zbožím a oděvy. Terčem nenechavců se však staly i domy těch, kteří své bydliště v rámci evakuace opustili. Při jednom z těchto vloupání policie ve Fort Lauderdale postřelila sedmnáctil­etého mladíka. Na krádež v domě upozornil policisty majitel, který se sice nacházel daleko od domova, ale vloupání mu nahlásilo zabezpečov­ací zařízení.

Obavy z rabování panují v celé oblasti, přes níž se Irma přehnala. Na klid tam mají dohlédnout i vojáci z Evropy. Na část ostrova Svatý Martin, která patří Nizozemsku, bylo vysláno 550 vojáků – a na druhou část, patřící Francii, už dorazilo 500 vojáků. Na pomoc armády čekaly i Britské Panenské ostrovy. „Panuje tu totální bezvládí,“hlásil odtud včera Sam Branson, syn známého miliardáře Richarda Bransona. (ash)

 ?? Foto: Twitter ?? Vyrabováno Na snímku ze záběru kamery televizní sítě ABC jsou zachyceni lidé, kteří vyrabovali obchod se sportovním­i oděvy ve Fort Lauderdale.
Foto: Twitter Vyrabováno Na snímku ze záběru kamery televizní sítě ABC jsou zachyceni lidé, kteří vyrabovali obchod se sportovním­i oděvy ve Fort Lauderdale.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia