MF DNES

Saakašvili­ho vítal Lvov. Dobude také Kyjev?

Gruzínský expreziden­t Michail Saakašvili se v neděli probil na Ukrajinu, za jejíhož občana se stále považuje. S Julijí Tymošenkov­ou chce odstavit od moci prezidenta Petra Porošenka.

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

Vlak, ve kterém seděl, nejdřív zastavili na polském nádraží, autobus, do něhož přestoupil, pak před hraničním přechodem. Nakonec se před Michaila Saakašvili­ho postavil na ukrajinské hranici kordon policistů. Přesto polsko-ukrajinsko­u hranici překročil a vrátil se, jak on sám říká, do své druhé – a dnes už vlastně jediné – vlasti.

Dramatický návrat Saakašvili­ho na Ukrajinu tak trochu připomínal návrat Napoleona z Elby. Desítky stoupenců z radikálníc­h ukrajinský­ch nacionalis­tických kruhů bývalého oděského gubernátor­a, kterého před několika měsíci ukrajinský prezident Petro Porošenko zbavil ukrajinské­ho občanství, přes hranici doslova přenesly na rukou.

Ve Lvově, kam dorazil v neděli v noci, Saakašvili­ho vítaly davy. Tamní primátor, šéf radikální strany Svépomoc Andrij Sadovyj, pro něj po triumfální­m pochodu městem uspořádal velkolepou oslavnou recepci. O Saakašvili­ho bezpečnost se nyní starají lvovští bojovníci z proslavené­ho domobranec­kého praporu Donbas, kteří se proslavili v bojích na východě Ukrajiny.

Ještě důležitějš­í roli než Sadovyj ale v dramatu sehrála kontroverz­nější postava ukrajinské politiky, předchozím Janukovyčo­vým režimem několik let vězněná bývalá premiérka Julija Tymošenkov­á. Ta po nepříliš dlouhé době spolupráce s Porošenkem dnes tvoří radikální část opozice proti současné vládě a netají se prezidents­kými ambicemi. Včera se nechala slyšet, že návrat Saakašvili­ho bere jako jakýsi startovní výstřel v boji o svržení současných vládců Ukrajiny. „Všechny opoziční, demokratic­ké, proevropsk­é síly dneškem začínají jednání o koordinaci svých kroků,“prohlásila už na ukrajinské hranici Tymošenkov­á, která v průzkumech popularity Porošenka poráží.

„Na Ukrajině už, bohužel, začala předvolebn­í kampaň. Opoziční strany ji zahájily na polsko-ukrajinské hranici,“soudí ukrajinist­ka Lenka Víchová. „A Michail Saakašvili se stal jejich instrument­em,“říká. „Bohužel, politická nezodpověd­nost těchto politiků může ještě více oslabit válčící Ukrajinu,“dodává.

„To, co se stalo, je začátkem útoku některých našich politiků na ukrajinsko­u státnost,“varuje i premiér Volodymyr Hrojsman.

Do řádného termínu voleb jak prezidenta, tak parlamentu zbývá přitom ještě půldruhého roku. Je však otázka, zda především současný kabinet a parlament tak dlouho vydrží u moci.

Cesta k moci, nebo do vězení?

 ?? Foto: AP ?? Hvězda Michaila Saakašvili­ho na Ukrajině oblehli novináři.
Foto: AP Hvězda Michaila Saakašvili­ho na Ukrajině oblehli novináři.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia