MF DNES

Při železniční­m neštěstí bylo zraněno 30 lidí

-

Saakašvili podobně jako po svém návratu Napoleon hraje o všechno. Gruzínský expreziden­t, který je po zbavení ukrajinské­ho občanství oficiálně osobou bez státní příslušnos­ti, může být totiž vydán do rodné Gruzie, v jejímž čele stál deset let. Tbilisi ho stíhá za „zneužití moci“, kterého se měl dopustit v letech 2003–2013, kdy byl prezidente­m.

S Porošenkem, jenž ho pozval v roce 2015 do svého týmu a udělal z něj gubernátor­a v Oděse, se Saakašvili ve zlém rozešel loni v listopadu. Založil si pak vlastní stranu, začal Porošenka i jeho vládu tvrdě kritizovat. Výsledek: byl zbaven občanství.

Letos Porošenko navštívil Gruzii, aby s tamní vládou utužil spojenecké vztahy. Saakašvili tvrdí, že se tam dohodlo i jeho vydání Tbilisi. „Spíše bych se přikláněl k tomu, že do Gruzie vydán nebude,“říká ale Michal Lebduška, analytik Asociace pro mezinárodn­í otázky. I tak však podle Lebdušky může Saakašvili ve vězení skončit. A to za násilné překročení hranice, z něhož už ho ukrajinská policie obvinila. Hrozí mu pět let. Železniční neštěstí na nádraží ve švýcarském Andermattu si včera vyžádalo na 30 zraněných. Došlo k němu při přesunován­í lokomotivy, která v okamžiku nárazu jela rychlostí 15 až 20 kilometrů za hodinu. Přestože jde o oblast oblíbenou mezi turisty, nebylo včera známo, zda jsou mezi zraněnými. V pěti vagonech v té době byla zhruba stovka lidí. Na místo byly vyslány sanitky, ale nikdo ze zraněných nebyl v ohrožení života. Policie neštěstí vyšetřuje. (ČTK, Reuters)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia