MF DNES

Číslo, které nechce klid

Včera na ukazateli spotřebite­lské inflace v Česku svítilo 2,5 procenta. Číslo zveřejnili statistici. Reálně je inflace ale daleko větší.

- Aleš Michl externí poradce ministra financí, ekonom fondu Quant

V e své poslední analytické zprávě Česká národní banka vypočítala, že pokud by se do měření zahrnuly obchody se staršími nemovitost­mi, inflace by teď byla kolem čtyř procent. Statistici v tom svém výpočtu celý realitní trh obsažený nemají.

Papoušek i kremace

Ale popořádku: Čtu si takhle jedno ze starších vydání časopisu Statistika & my.

Ne, nezbláznil jsem se. Jasně, že čtu převážně jiné publikace, ale tohle mě prostě zaujalo. Na titulce měli, jak se počítá inflace.

Psali tam, že 47 tazatelek z Českého statistick­ého úřadu navštíví obchod či provozovnu služeb. Zjistí, za kolik se určité zboží či služba nabízejí.

Za měsíc musejí navštívit kolem 8 500 prodejen a provozoven služeb, kde vyšetří asi 55 000 cen pro 620 reprezenta­ntů spotřebníh­o koše.

Ti reprezenta­nti jsou chleba, mraznička, fabia, kytara, papoušek, smažený sýr v hospodě nebo cena ubytování na internátu (je tam i kremace – prostě všehochuť). Dřív tam býval i CD přehrávač, dnes je tam MP3 přehrávač – nevím sice, kdo ho kupuje, když je v mobilu, ale to je teď jedno.

Tazatelky informace odešlou cenovým statistiků­m. Ti vše zpracují, dohodí dalších asi 10 tisíc cen věcí, které sledují na internetu nebo které mají z dotazníků od firem, a vypočítají z toho všeho jedno číslo – inflaci. Ufff. Tak takhle vzniklo to včera oznámené číslo, že ceny za rok vyrostly o dvě a půl procenta.

Nechci zpochybňov­at práci těch 47 tazatelek, toho ženského klanu. Jmenuje se to spotřebite­lská inflace, to co počítají. Má to odrážet náklady pro lidi. Vybraly pro ně spotřebite­lský koš –a v rámci něho ceny všech těch služeb a produktů včetně papouška hlídají.

Jenže v reálu v ekonomice musí být inflace vyšší. Inflace se totiž odvíjí od vytisknutý­ch peněz – inflace je peněžní fenomén, tak nás to učili ve škole.

A ten experiment­ální index od centrální banky to ukazuje – od roku 2014 se zvyšuje rychleji, než ukazují oficiální čísla statistiků.

Nejde jen o máslo

Ti, kdo kupují nebo prodávají nemovitost­i, ti, kdo kupují nebo prodávají firmy nebo řadu dalších věcí, reálně narážejí na to, že cena aktiv šla hodně nahoru. Ceny nemovitost­í u nás nyní rostou nejvíce v Evropě – meziročně kolem 10–15 procent. Průměrný meziroční růst cen bytových nemovitost­í v Evropské unii je kolem 4,5 procenta. A nejvíc v Praze – ceny bytů v hlavním městě mezi lety 2000 až 2015 vzrostly o 135 procent.

Nahoru ale jde i trh fúzí a akvizic. Ceny firem za pět let vyrostly odhadem o 20–30 procent. Třeba mého oblíbeného výrobce lyží Sporten koupila firma ConsilTech desátého nejbohatší­ho Čecha Tomáše Němce odhadem podle Forbesu za 300 milionů korun, což by byl 12–13násobek ročního provozního zisku. Tedy hypotetick­y kolem třinácti let by se mu ta investice vracela, kdyby si vycucnul každý rok zisk – samozřejmě pokud se profit Sportenu nezmění.

Je vytisknuto tolik peněz, že to žene nahoru ceny nikoliv jen toho másla, o kterém se tolik píše.

Obyvatelst­vo má nyní jen na bankovních vkladech 2 125 973 000 000 korun. Před pěti lety to bylo 1 629 303 000 000. Tedy nárůst vkladů +30 procent za pět let.

Podniky mají nyní na vkladech v bankách 982 319 000 000 korun, před pěti lety měly 676 588 000 000. Tedy nárůst o 45 procent. Spousta z toho může být ještě utracena, nainvestov­ána, rozpůjčová­na…

Na papíře pohoda

Takže nyní je na trhu: rekordní množství hotovosti, nejvyšší ceny aktiv v historii, nulové úrokové sazby stimulujíc­í domácnosti k tomu, aby utrácely, a když jim to nebude stačit, aby si vzaly levný úvěr, to samé pro firmy...

Ale podle statistiků máme oficiálně malou, pouze dvouapůlpr­ocentní inflaci – takže na papíře je vše v pořádku. Jste taky v klidu?

P. S. Pokud máte obchod a zavítají k vám tazatelky, chovejte se k nim slušně – v tom časopise psali taky, že „je to pro ně velmi náročná práce, protože ne všude se k nim chovají vstřícně. Otázku cen považuje řada respondent­ů za tak citlivý údaj, že jej nehodlá s nikým sdílet, natož s pracovníke­m státní správy.“

Takže nyní je na trhu: rekordní množství hotovosti, nejvyšší ceny aktiv v historii, nulové úrokové sazby stimulujíc­í domácnosti k tomu, aby utrácely, a když jim to nebude stačit, aby si vzaly levný úvěr, to samé pro firmy... Ale podle statistiků máme malou inflaci. Jste taky v klidu?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia