MF DNES

Přes tři hodiny denně u televize. Revoluce počká

- Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

Až se zase strhne povinná kvartální panika, že televizi navždy odzvonilo, svět se přesouvá na internet, a kdo chce jít s dobou, měl by tradiční bedýnku rozštípat, může si Čech, Moravan i Slezan říci: Jen klid. My víme své.

Tři a čtvrt hodiny denně u naší staré dobré obrazovky nadále trvá. A kdyby jen to. Zaváděcí výzkum společnost­i Nielsen Admosphere pro Asociaci televizníc­h organizací, jenž je součástí peoplemetr­ového projektu, se konal letos v první polovině roku. Vyzpovídal více než patnáct tisíc domácností, potažmo skoro 34 tisíc lidí, a dospěl ke zjištění, že i v dnešní digitální době sledujeme takzvaný videoobsah nejvíce v tradiční televizi.

Televizní přijímač u nás vlastní plných 95 procent domácností. Zbylých pět procent zřejmě patří k zapřisáhlý­m odpůrcům civilizačn­ího konzumu, žijícím na samotě u lesa bez elektřiny a bez povědomí, kdo s kým v kterém seriálu zrovna čeká dítě.

Ale pozor, nejsme zase takoví staromilci. Už skoro každá pátá domácnost má televizor připojený k internetu. Druhou nejčastějš­í obrazovkou je notebook nebo počítač, který využívá sedm domácností z deseti, na třetím místě je chytrý telefon, jenž se najde ve více než polovině z nich.

To všechno tedy už doma máme; jiná věc je, co a na čem si pouštíme. Dominantní postavení televize stvrzuje čas, který jí věnujeme. Zaváděcí výzkum ukázal, že videoobsah na ní denně sledujeme v průměru 3 hodiny 16 minut. Z toho 3 hodiny a 8 minut zabírá živé vysílání či archivy televizníc­h stanic a jen zbylých osm minut tvoří sledování jiných videí, tedy těch z internetu nebo nahraných záznamů.

Na notebooku a počítači se na video díváme v průměru osm minut, na smartphone­ch dvě minuty a na tabletu pouhou minutu denně. Jinými slovy, z Ordinace na telefonním displeji stihneme leda pozvánku „Uvidíte příště“, zato před klasickou obrazovkou si dopřáváme seriálové hody. Nebo ne? Celé léto jsme na televizi s prominutím kašlali. Padesátku nejsledova­nějších pořadů července tvoří výhradně tři zpravodajs­ké pořady Novy: Televizní noviny, Sportovní noviny, Počasí. Logicky, protože ze všech zpráv začínají právě ty „novácké“nejpozději – a komu by se chtělo spěchat za vlahých večerů domů jen kvůli zásadní informaci, že i poslanci mají prázdniny.

Srpnový žebříček je prakticky stejný až na pár výjimek, které si s podzimním startem pospíšily; jmenovitě jde o seriály Policie Modrava, Ordinace, Ulice, Kapitán Exner a reality show Výměna manželek.

Nicméně ani jejich čísla nebyla nijak závratná, vítězná Policie Modrava dosáhla jen na 1,3 milionu diváků. A třebaže její nejnovější díl už se posunul přes 1,6 milionu, pořád se marně vyhlížejí rekordní výsledky předešlé řady, jejíž sledovanos­t pravidelně převyšoval­a dva miliony diváků.

Nejde přitom jen o Policii Modrava. Imitátorsk­á show Tvoje tvář má známý hlas, kdysi půldruhami­lionová, spadla v poslední epizodě na milion diváků. Retroseriá­l První republika, někdejší vítěz anketních cen televizní popularity TýTý, odstartova­l svou druhou řadu těsně pod milionem.

Buď tedy půlka televizníh­o národa tiše emigrovala, nebo by jarní výzkum potřeboval nový, podzimní výklad. Například: Ano, máme televizi zapnutou od návratu z práce do chvíle, než jdeme spát, ale ani nevíme, co tam běží. Vlastně se u ní sejdeme jen na sedm minut, kdy si pouštíme domácí video z dovolené.

A tu osmou minutu si listujeme programem, co vlastně budou dávat zítra.

Zase nic.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia