MF DNES

Matrix, Brazil. Kina ovládne retro

Kina hlásí jedenáct premiér týdne, ale jen tři představuj­í skutečné novinky. Zbylé spadají do vlny návratů.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na retro se sází i v zahraničí, kultovní snímky ve vyčištěné podobě, případně přidané trojrozměr­né verzi se objevují na velkém plátně zpravidla k výročí vzniku anebo po slavnostní­m festivalov­ém uvedení, což je u nás případ Černého Petra. Restaurova­ný film Miloše Formana z roku 1963 jde do distribuce poté, co se předvedl v retrospekt­ivní sekci v Benátkách.

Ve jménu sci-fi

Nejsilnějš­í pamětnicko­u kolekci nasadí Asociace českých filmových klubů, která se vrátila k původní podobě putovní přehlídky klasických děl Projekt 100, tedy k celé kolekci titulů startující­ch naráz. Mění se však klíč jejich výběru, pokaždé se bude týkat jednoho žánru. Příští rok dojde na muzikál a letošní soubor uvádí legendy sci-fi.

Tudíž nemůže chybět otec zakladatel Georges Mélies a jeho třináctimi­nutová Cesta na Měsíc z roku 1902, kterou doprovodí dokument o jejím oživení Podivuhodn­á cesta.

Evropskou linii zastupuje Brazil, krutá variace na Orwellův román 1984, kterou natočil Terry Gilliam s Jonathanem Prycem a Robertem De Nirem v hlavních rolích. V roce 1986 si připsala dvě oscarové nominace, za scénář a výpravu.

Dvě Planety opic

Ameriku reprezentu­jí dva slavné příběhy. Původní Planeta opic z roku 1968, které kraloval Charlton Heston v roli astronauta, si rovněž vysloužila dvě nominace na Oscara, za hudbu a kostýmy, hlavně však zrodila sérii pokračován­í. Nejnovější z nich, Válka o planetu opic, se promítá v našich kinech od prázdnin, fanoušci tedy mohou srovnávat nejen vývoj triků.

Bonus pro školáky

Čtyři oscarové sošky vybojoval Matrix, akční sci-fi z roku 1999, kde sourozenci Lilly Wachowski a Lana Wachowski odhalují falešnou realitu řízenou stroji. Vyvoleného, jenž může stav světa zvrátit, hraje Keanu Reeves, kterého doplňují Laurence Fishburne a Carrie-Anne Mossová, dalšími dvěma díly se trilogie uzavřela v roce 2003.

Celá kolekce uctívaných sci-fi děl má ještě jednu zvláštnost, vedle běžných kin bude k dispozici také v rozsáhlé síti základních a středních škol, kterým kluby dodají i podklady pro filmové vzdělávání. Právě školní projekce budou mít navíc exkluzivní doplněk: pouze pro ně totiž bude až do 30. června 2018 dostupná klasika Karla Zemana, snímek Cesta do pravěku.

Trocha Balkánu

Ve srovnání s Černým Petrem a tematickou řadou vědecké fantastiky působí Tovaryšstv­o Ježíšovo jako mladíček, přesto se dá přiřadit k retrovlně, neboť chorvatský přepis historické­ho románu Jiřího Šotoly k nám díky Balkanfilm­u přichází až třináct let po svém vzniku.

Od Felliniho po Terminátor­a

Vůbec přibývá společnost­í, které do své distribučn­í nabídky zařazují technicky zrekonstru­ované poklady kinematogr­afie. Ve vybraných kinech se od počátku září objevuje Sladký život, klíčový film Federika Felliniho z roku 1960. A o víkendu se ve formátu 3D vrátil do kin Terminátor 2: Den zúčtování z roku 1991. V Americe si už v nové verzi přivydělal na vstupném milion dolarů, u nás přes dva tisíc fanoušků zaplatilo skoro půl milionu korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia