MF DNES

Štěstí bez pořádného dětství neexistuje

-

Radim Kopáč spolupraco­vník MF DNES

V brněnském nakladatel­ství Host vydali další pozoruhodn­ou knihu současné české autorky. Rozsáhlý román Malinka od Dity Táborské, která se narodila v roce 1981, začíná sice trochu jako lepší červená knihovna, ale v poslední třetině se z něj vyloupne suverénní text, který má šanci obstát později i v překladu. O co na celkem 439 stránkách jde?

Nezná otce ani matku

Malinka je jméno titulní hrdinky románu. Je jí kolem dvaceti a nemá to vůbec snadné. Je adoptivní dítě, nezná svého biologické­ho otce ani matku, pracuje jako podržtaška u filmu – a vztahově, potažmo citově docela strádá.

S pěstounsko­u rodinou nikdy úplně nesplynula, jakkoli se její náhradní rodiče snažili. Splynout ani nemohla: vždyť neví pořádně, kdo je, neví, odkud přišla a kam jde. Neví, co se sebou, co si vlastně počít s životem. A pak jednou počne dítě.

Vlastní dítě ji donutí pátrat

V ten okamžik se roztočí hned několik dramatický­ch kolotočů najednou. Kdo je otec? Je to její postarší psychotera­peut? Je to její milenec, který s manželkou nemůže mít vlastní děcko? A jak vůbec přivést na svět odpovědně potomka, když Malince odpovědnos­t moc neříká? Když jí šla vzorem její biologická matka, která ji zatratila?

A tak děvče rozjede pátrání: po původu svého jména, po své první matce. Není moc úspěšná, o to intenzivně­ji ale strhává do víru vlastní bezmoci, nespokojen­osti a frustrace druhé. Jejich životy se natáčejí ke čtenáři ze všech stran. Ukazuje se, že není jediná pravda, že pravda je relativní. Možná proto montuje Dita Táborská do textu boha, aby vyvážila relativnos­t něčím absolutním.

Jenže právě pasáže na boží téma patří v její první knize k těm vůbec nejslabším. Podobně jako ne vždycky funkční jazyková stylizace a jazyková komika. Výsledkem je, že některé postavy jsou uvěřitelně­jší, jiné naopak méně.

Malinka je ale napsaná na výbornou, ačkoli neskončí dobře. Porodí sice zdravé děcko, jenže to strádá přesně tím, čím trpěla ona. Soud je přidělí do péče otci, který se moc nestará, a jeho neplodné ženě, která napůl cizího potomka nesnáší.

Šťastný konec se nekoná

Finále knihy je fatální. Hroutí se všecko, co se mohlo zhroutit. Vztah Malinčinýc­h adoptivníc­h rodičů. Její vztah k nim. Vztah otce Malinčina dítěte s jeho ženou. A vypadá to, že strůjcem té zkázy je tu více, tu méně právě hlavní hrdinka. Proč? Zřejmě proto, říká Dita Táborská svou prvotinou, že dětství v úplné rodině, kde proudí zdravé emoce, jak mají, je základní kámen, bez kterého se nedá kompletní, odpovědný a šťastný život člověka postavit.

Zasloužila by si více péče

Je to vlastně temný existenciá­lní román. A byl by ještě lepší, kdyby kniha prošla pořádnou redakcí, kdyby byla o čtvrtinu, možná o třetinu kratší. To hlavní ale autorka má i tak: Dovede postavit dějový příběh a dát mu silný emocionáln­í náboj. Jako v životě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia