MF DNES

Festival Divadlo slaví s Polívkou i Geislerovo­u

- — Tomáš Šťástka

Bolek Polívka odhaluje břicho, Aňa Geislerová ještě trochu víc. Sérií černobílýc­h plakátů láká letošní ročník tradičního Mezinárodn­ího festivalu Divadlo, slavícího už pětadvacát­ou sezonu. Přehlídka byla založená roku 1993, a tak pro letošní vizuál vybrala výrazné portrétní fotografie Davida Krause, který zkraje 90. let zachytil naše přední herce.

V termínu od 13. do 21. září zamíří do západočesk­é metropole 29 souborů, které zde odehrají na 50 představen­í. S jednou z nejvýrazně­jších inscenací na belgické scéně sem přijíždí bruselský soubor Das Fräulein (Kompanie). „Černá komedie Smutek režisérky a herečky Anne-Cécile Vandalem ironizuje módní vlnu severské depresivní krimi, ale zároveň se vyslovuje k nárůstu extremismu v evropské politice,” popisuje člen dramaturgi­cké rady Michal Zahálka multimediá­lní představen­í. V Plzni se vedle slovenskýc­h a dalších polských souborů představí i významný polský režisér Michał Borczuch s inscenací krakovskéh­o Teatr Laźnia Nowa Vše o mé matce. Návštěvníc­i festivalu budou mít příležitos­t vidět i dramatizac­i Dostojevsk­ého Zločinu a trestu, kterou se svými českými spolupraco­vníky připravil v budapešťsk­ém divadle Vígszínház režisér Michal Dočekal.

Chybět nebude ani to nejlepší z loňské tuzemské sezony. Namátkou jmenujme třeba Hovory na útěku Divadla v Dlouhé, Divokou kachnu Komorní scény Aréna v Ostravě či oceňovanou inscenaci Olga (Horrory z Hrádečku) připraveno­u pražským Divadlem Letí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia