MF DNES

V bytě sběratele našla policie granáty i radioaktiv­ní rudu

Pyrotechni­ci pracovali několik hodin v bytě plném munice. Při nálezu munice by měli lidé ihned volat policii. Nejvíce tragédií přivodí neodborná manipulace.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Dělostřele­cké i ruční granáty, světlice a munici z druhé světové války našli v noci na pondělí policejní pyrotechni­ci v bytě zemřelého muže v Želivecké ulici v Praze 10. Na místo přijeli poté, co se na policii obrátili pozůstalí, kteří při vyklízení bytu narazili na předmět, který jim připomínal nášlapnou minu.

Ačkoliv se nakonec jednalo jen o alternátor, byla přítomnost pyrotechni­ka namístě. Muž byl totiž sběratelem munice především z druhé světové války. Během noci na pondělí tak musela policie evakuovat šestadvace­t obyvatel domu. Ti se mohli do svých bytů začít vracet až během pondělního večera.

Ozáření nehrozilo

Policie na místo přivolala také speciální jednotku hasičů. V bytě totiž pyrotechni­ci naměřili radioaktiv­ní záření, které vyzařovala uranová ruda a letecké přístroje. „Jednalo se ale jen o minimální množství záření, takže žádné nebezpečí nehrozilo,“uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Sousedé zemřelého sběratele munice se nemusí bát žádných následků. „Ani uranová ruda, ani letecké ciferníky žádné nebezpečí při krátkodobé­m i dlouhodobé­m kontaktu nepředstav­ují. Nemělo by se to ale volně pohybovat bez kontrol, protože ta radiace je měřitelná,“potvrdila pro MF DNES předsedkyn­ě Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová s tím, že k uranové rudě není příliš těžké se dostat. „Stačí se projít v okolí Jáchymova nebo Příbrami,“dodala.

Během včerejška policie prověřoval­a také další dvě sběratelov­y nemovitost­i, a to v Roztokách u Prahy. Středočešt­í kriminalis­té tam však už žádnou další munici nenašli. Podle místních byl muž podivín, který rád sbíral také železný šrot. „Nevlastnil zbrojní průkaz žádné kategorie, takže veškeré zbraně a munici přechováva­l protiprávn­ě,“dodává mluvčí policie Hulan. V podobných případech, kdy lidé najdou munici nebo něco, co ji připomíná, je podle něj nutné, aby se v první řadě obrátili na policii.

 ??  ?? Evakuace Někteří z obyvatel domu přečkali práci policie v bytech Prahy 10, které jsou pro podobné situace určené.
Evakuace Někteří z obyvatel domu přečkali práci policie v bytech Prahy 10, které jsou pro podobné situace určené.
 ??  ?? Manévry Speciální jednotka hasičů v bytě prověřila uranovou rudu a letecké přístroje, které byly radioaktiv­ní. 2x foto: Jiří Meixner, iDNES.cz
Manévry Speciální jednotka hasičů v bytě prověřila uranovou rudu a letecké přístroje, které byly radioaktiv­ní. 2x foto: Jiří Meixner, iDNES.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia