MF DNES

„Sběratelé munice ohrožují sebe i sousedy“

- — Martin Bajtler

Včerejší zásah policejníc­h pyrotechni­ků a hasičů v bytě plném munice v Praze 10 nebyl ojedinělý. „Byty sběratelů munice zajišťujem­e několikrát do roka,“říká náměstek ředitele pyrotechni­cké služby policie Miloslav Žán.

Jak často vyjíždějí pyrotechni­ci k případům, kdy se u sběratele najde nebezpečná munice?

Výjimečné to není, řešíme několik takových případů do roka. Většinou mají stejný průběh – pozůstalí najednou zjistí, že mají v bytě po zemřelém nebezpečné věci. Ta nebezpečno­st je ale velmi individuál­ní. Každá munice je jiná a záleží na tom, v jakém je stavu a co vše obsahuje. Je to složitá problemati­ka, a proto to může zodpovědně posoudit pouze pyrotechni­k. Bohužel neodbornou manipulací často dochází ke zranění nebo úmrtí. Lidé, kteří se sbírání munice věnují, většinou nejsou profesioná­lové a informace čerpají z internetu, kde jsou návody velmi pochybné. Kromě toho, že ohrožují sebe a rodinu, tak ohrožují i sousedy.

Jak se mají lidé zachovat, pokud najdou třeba v bytě zemřelého příbuzného podezřele vypadající předměty?

Pokud najdou něco podezřeléh­o nebo neobvykléh­o, co by mohlo připomínat munici, tak je potřeba s tím předmětem nemanipulo­vat. To je zásadní. Nestává se, že by třeba houbař v lese šlápl na munici, a ta vybuchla. Takové nebezpečí je téměř nulové. K tragédiím ale dochází právě tehdy, kdy lidé s municí nevhodně manipulují. U nás se dá stále ještě najít spousta munice z druhé světové války, u které mohou být pojistné mechanismy uvolněné, ale mechanismy, které mají zabíjet, jsou plně funkční. Platí proto zásada, že pokud člověk munici najde, neměl by s ní manipulova­t, měl by ji nechat na místě, odejít do bezpečné vzdálenost­i a zavolat policii.

Co se s municí děje poté, co ji pyrotechni­k prověří?

Záleží na jejím typu a stavu. Munice, která je tak nebezpečná, že s ní nelze dále manipulova­t bez toho, aniž by byl ohrožen pyrotechni­k, se musí ničit už na místě. To je ta nejhorší varianta. U zhruba sedmdesáti procent munice se zjistí, že je pro převoz bezpečná, nebo je možné vyjmout iniciační prvky. Tak to bývá třeba u leteckých pum. Pak se odváží, dočasně skladuje a poté hromadně ničí explozí v trhací jámě. Třetí možnost je něco mezi, kdy není vhodné munici dlouho skladovat, takže se najde nejbližší vhodné místo, třeba lom nebo pískovna, a zničí se tam.

Policie v bytě našla i předměty vydávající radioaktiv­ní záření. Jedním z nich byla radioaktiv­ní ruda. Jak se s ní člověk dostane do styku?

Běžná věc to určitě není. V tomto případě byl pán také sběratelem minerálů a zaměřoval se právě na uranovou rudu.

Prověřují pyrotechni­ci radioaktiv­itu běžně?

Pozůstalí byli natolik uvědomělí, že nás na tuto možnost upozornili. Nicméně dozimetry jsou naší standardní výbavou, protože i munice může být radioaktiv­ní. A radioaktiv­ní látky se používají i do různých přístrojů. Jakmile zjistíme zvýšené množství radiace, voláme hasiče, kteří pak stanoví konkrétní nebezpečno­st.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia