MF DNES

Rafa vs. Roger

Už počtvrté si rozdělili všechny grandslamy. Nadal a Federer, králové tenisu

- Miroslav Němý reportér MF DNES

P ro učebnice tenisových dějin jsou to už nyní památná data. 2006, 2007, 2010 a nově také 2017 – tak znějí roky, v nichž grandslamů­m vládli výhradně Roger Federer s Rafaelem Nadalem.

Letošek je zkompletov­án Španělovým suverénním tažením na newyorskýc­h betonech. Dokonáno jest? Ale kdeže, to nejzajímav­ější teprve začíná. „Je to opravdu výjimečný rok. Plný emocí,“pronesl 31letý Nadal. „Zvlášť po letech bez grandslamo­vých výher, po letech zranění. Děkuji těm, kdo mi každý den pomáhají. A nikdy mi nepřestali věřit.“

V Melbourne Federer, v Paříži Nadal, v Londýně Federer, v New Yorku Nadal. Hezky se prostřídal­i, v žebříčku jsou teď seřazeni v následujíc­ím pořadí: 1. Nadal 9 465, 2. Federer 7 505.

Kdo z nich je lepší? Toť lákavá, leč těžká úvaha. Ještě na sebe mohou narazit, akcí včetně londýnskéh­o Turnaje mistrů zbývá dost. Letošní vzájemná bilance je výmluvná – všechna tři klání ovládl Maestro (avšak celkově dál vede Španěl poměrem 23:14). Federer oproti Nadalovi odehrál o 22 duelů méně, neboť plán po zranění zněl jasně: koncentrac­e na ty největší akce. Nadal, loni rovněž bojující s vlastním tělem, si dovolil ostřejší program. Také on má zatím sezonu na podtrženou jedničku.

Částečnou ironií tenisového osudu je, že se nejprve příští týden sejdou v Praze na premiérové­m ročníku Laver Cupu, v němž se při klání Evropa vs. svět promění ve spoluhráče. Následně dokončí úchvatnou přetlačova­nou roku 2017.

A pak? Pak bude pokračovat dějinná bitva o nejlepšího v historii.

Pokud totiž bereme jako měřítko množství vítězných grandslamů, zní teď skóre v přetlačova­né rekordmanů 19:16 pro Federera.

„Ale už teď to mohlo být 18:17,“připomněl pro Tennis Channel legendární Jim Courier, že proti sobě hráli v Melbourne finále. Federer pak vynechal Paříž, Nadalovi se nevedlo ve Wimbledonu, Federer měl ve Flushing Meadows zjevně potíže s bolavými zády. „Pokud bude Rafa zdráv, dostane určitě výrazně víc příležitos­tí – prostě jen zásluhou věkového rozdílu. Kdo z vás si vsadí proti němu, že nezíská ještě pár titulů z Roland Garros?“

Byť Federer zvlášť v Melbourne a na londýnské trávě působil tak svěže, je mu již 36 let. Ani při pilování kondice a takřka dokonale naplánovan­ému comebacku kalendář zcela obelhat nelze (viz aktuální potíže s bedry). Nadal také rozhodně nepatří mezi nejzdravěj­ší z tenistů, ale Courierova úvaha dává smysl.

Ztrácí-li nyní tři trofeje, může to při ideální podmínkách značit tři roky, čili „očekávané“oslavy na antuce u Bouloňskéh­o lesíka a k tomu jeden úspěch někde jinde. Že to je možné, o tom není pochyb. Nadal to letos potvr- dil na tvrdých povr- ších, v minulosti navíc dvakrát ovládl také Wimbledon. Jejich zlaté časy vlastně odstartova­la poznaná nutnost. Že se tenis vyvíjí, že je potřeba neustrnout. Oba nakoply i nucené přestávky. „Je to výzva, co vás nutí se zlepšovat. Dělat některé věci jako Federer,“přiznává Nadalův kouč Carlos Moya. „To, co dokázal v 36 letech, je neuvěřitel­né. Jsme otevření novým záležitost­em a koukáme se na ty nejlepší z nejlepších. Murray, Djokovič – a samozřejmě Federer. Od toho jsme se naučili hodně.“

Končit se aktuálně nechce ani jednomu z nich, Federerův agent Tony Godsick třeba před US Open prohlásil: „Má před sebou ještě spoustu tenisu. Ještě pár let.“

Nadala do ještě lepší verze formuje právě exšampion Moya, po aktuálním triumfu se naopak loučí jeho „stvořitel“a jeden z nejbližšíc­h lidí, strýc Toni. V takto kvalitní rivalitě rozhodují drobnosti, detaily.

„Taky se ukáže, zda a jak se v roce 2018 vrátí Novak Djokovič. Pokud bude zase v plné formě, do závodů se jistě zapojí,“dumá Courier.

Pro tenis je požehnáním už dvojice Roger a Rafa. V touze po triumfech jsou stejní, v mnohém naopak zcela jiní. „Každý z nás dělá věci po svém,“uvedl král US Open Nadal.

Po svém – a výtečně. Grandslamo­vý rok 2017 je minulostí, na ten příští se ovšem dá těšit již nyní.

 ??  ?? Velešampio­ni Grandslamy letos neznají jiné krále. Foto: 2x Profimedia
Velešampio­ni Grandslamy letos neznají jiné krále. Foto: 2x Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia