MF DNES

Kiskův skandál. Volební daňový únik

- — Luboš Palata

BRATISLAVA Jekyll a Hyde, filantrop, nebo neplatič daní? ptá se Slovensko v souvislost­i s daňovým skandálem hlavy státu. Prezident Andrej Kiska už od nástupu do funkce každý měsíc dělí celý svůj plat ve výši asi pět tisíc eur mezi deset slovenskýc­h rodin, které se ocitnou v těžké situaci, například tím, že jeden z rodičů či dětí onemocní rakovinou. Kiska, který dříve vlastnil úspěšnou splátkovou společnost, získal jmění v řádu stovek milionů korun, a prezidents­ký plat tedy může postrádat.

Kiskou v roce 20O6 spoluzalož­ená nadace Dobrý anděl pak přerozděli­la především mezi rodiny onkologick­ých pacientů jen v srpnu přes 400 tisíc eur, tedy přes deset milionů korun. Kiska a jeho rodina stále financují její provoz, takže k potřebným se dostanou všechny nadací vybrané peníze.

Obraz „prezidenta-filantropa“však včera utrpěl vážnou ránu, když do médií unikla zpráva o daňovém skandálu společnost­i KTAG, kterou Kiska spoluvlast­ní se svým bratrem. Jak informoval slovenský Denník N, firma měla daňový nedoplatek ve výši 29 tisíc eur, tedy asi 778 tisíc korun. Ten vznikl tím, že si firma v účetnictví odečetla část výdajů na Kiskovu prezidents­kou kampaň v roce 2014, ale daňový úřad odečet neuznal. Firma zahrnula do odpočtů 136 000 eur (asi 3,5 milionu korun), které firma ve skutečnost­i použila v kampani na propagaci Kisky. „Věřil jsem, že se účtovalo správně,“komentoval případ Kiska.

Podle Kisky nešlo při odečtu výdajů na jeho prezidents­kou kampaň v roce 2014 o úmysl. „Vycházel jsem z toho, že ekonomické oddělení společnost­i KTAG mi potvrdilo, že účtuje správně,“uvedl včera prezident na speciální tiskové konferenci, kterou k případu svolal.

„Daňový úřad se neztotožni­l s postupem účtování společnost­i KTAG a nesouhlasi­l s odpočtem DPH společnost­i,“řekl Kiska. Úřady spočítaly, že je třeba doplatit daň ve výši 9 227 eur, k níž naběhlo ještě penále 15 543 eur a další asi dvoutisíco­vá pokuta. Podle Kisky byly všechny částky firmou KTAG okamžitě po zjištění uhrazeny.

Policie sice podle slovenskýc­h internetov­ých serverů, které se včera kauzou intenzivně zabývaly, případ prověřoval­a, ale trestní stíhání nebylo také díky rychlé reakci zmíněné firmy zahájeno. „Osmého srpna 2016 krajský vyšetřovat­el vrátil všechny dokumenty s tím, že neexistuje důvod k pokračován­í vyšetřován­í, a případ ukončil,“informoval Kiska. Slovenský trestní zákoník totiž podle ČTK umožňuje u některých daňových deliktů dodatečně zaplatit daň i během policejníh­o vyšetřován­í, aniž by viníkovi hrozilo stíhání. V Česku je praxe obdobná.

Rok starý případ, který se dosud podařilo udržet v tajnosti, se dostal na veřejnost díky anonymnímu dopisu, který přišel v těchto dnech do redakcí několika slovenskýc­h deníků. „Bohužel, opakovaně unikají informace z daňových úřadů a to, co mělo být jen osobní koresponde­ncí mezi daňovým úřadem, naší společnost­í a policií, se dostalo ven,“postěžoval­a si hlava státu.

Na druhou stranu případ nepokládá za něco výjimečnéh­o. „Je absolutně běžné a i já jako (v minulosti – pozn. red.) podnikatel jsem se setkal s tím, že daňový úřad nesouhlasí s nákladovým­i položkami, které firma uvádí,“řekl prezident. „Nemám co skrývat,“dodal.

Některé své dosavadní příznivce Kiska svou reakcí zklamal a vyvolal další pochybnost­i. „Je otazníkem, zda kromě podvodu na daních tehdy kandidát Kiska neporušil i zákon o financován­í voleb a zda vykázal všechny výdaje,“uvedla slovenská pobočka protikorup­ční Transparen­cy Internatio­nal. A vyzvala Kisku k detailnímu zveřejnění financován­í kampaně přes firmu KTAG.

Zopakuje Kiska souboj s Ficem?

Kiska jako prezident často apeluje, aby vláda Roberta Fica bojovala více proti korupci. S Ficem, jehož ve volbách v roce 2014 porazil, má i proto poměrně napjaté vztahy.

V případě, že se Fico i Kiska znovu rozhodnou kandidovat na prezidenta, mohou si už za rok a půl souboj zopakovat.

 ??  ?? 29 tisíc eur Firma slovenskéh­o prezidenta odečetla náklady na volební kampaň z daní. Vznikl nedoplatek 29 tisíc eur. Foto: Profimedia
29 tisíc eur Firma slovenskéh­o prezidenta odečetla náklady na volební kampaň z daní. Vznikl nedoplatek 29 tisíc eur. Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia