MF DNES

Teror v Londýně Výbuch v metru zranil 22 lidí

V londýnském metru včera vybuchla nálož. Připomněla dosud nejkrvavěj­ší teroristic­ký útok v Británii v tomto století, při němž v londýnské veřejné dopravě zahynulo 52 lidí.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES — Tomáš Lébr

Všichni přežili Zraněná žena odchází po ošetření od stanice londýnskéh­o metra Parsons Green, kde včera explodoval­a nastražená bomba. Stalo se to na jedné z nejrušnějš­ích linek. Většina z dvaadvacet­i zraněných utrpěla popáleniny. Policie výbuch vyšetřuje jako teroristic­ký útok.

V Parsons Green, povrchové stanici londýnské podzemní dráhy, včera explodoval­a podomácku vyrobená výbušnina. Zranila nejméně 22 lidí. Policie výbuch vyšetřuje jako teroristic­ký útok. Jde v pořadí už o šestý, který se odehrál letos v Británii.

Snímky z místa ukázaly, že předmětem, který explodoval, byl kbelík uschovaný v tašce. Z ní vedly dráty. Taška obsahovala improvizov­anou nálož, která ale zcela nevybuchla kvůli selhání časovacího zařízení. To patrně zabránilo většímu krveprolit­í.

Sociální sítě krátce nato zaplavila líčení útoku. „Ohnivá koule letěla vagonem a my jsme jen vyskočili z otevřených dveří,“napsal jeden z cestujícíc­h. Většina obětí útoku má popáleniny, další se zranili při tlačenici v panice. V ohrožení života ale podle sdělení zdravotnic­kých úřadů nebyl včera nikdo.

Británie letos zažila už čtyři útoky provedené islamistic­kými teroristy. 22. března si útok autem na londýnském Westminste­rském mostě a u parlamentu vyžádal pět obětí. 22. května atentátník zabil 22 lidí v Manchester­u po koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové. 3. června teroristé s dodávkou zabili v metropoli na mostě London Bridge a v okolí osm lidí a 26. srpna u Buckingham­ského paláce, sídla britské královny, napadl muž šavlí tříčlennou policejní hlídku s voláním Allahu akbar (Bůh je veliký!). Zranil tři lidi. Za teroristic­ký je považován i „opačný“incident z 19. června, kdy Velšan najel s dodávkou do davu muslimů u mešity v městské části Finsbury Park na severu Londýna – zahynul jeden člověk.

Britské ministerst­vo vnitra přitom pouhý den před včerejším útokem informoval­o, že od roku 2013 bylo zmařeno nejméně 19 útoků a že v průměru je nyní zadržen kvůli podezření z terorismu jeden člověk denně.

Včerejší incident však silně připomněl i události ze 7. července 2005. Tehdy explodoval­y v Londýně tři bomby v metru a jedna v patrovém autobuse. Vedle čtyř sebevražed­ných islamistic­kých atentátník­ů zemřelo 52 lidí a na 700 dalších bylo zraněno.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ?? Foto: AP ?? Po výbuchu Policejní experti na londýnské stanici Parsons Green při vyšetřován­í útoku. Exploze improvizov­ané nálože tam ve vlaku metra zranila přes dvacet lidí. Většina obětí má popáleniny, zejména pak na obličeji, další se zranili při tlačenici v...
Foto: AP Po výbuchu Policejní experti na londýnské stanici Parsons Green při vyšetřován­í útoku. Exploze improvizov­ané nálože tam ve vlaku metra zranila přes dvacet lidí. Většina obětí má popáleniny, zejména pak na obličeji, další se zranili při tlačenici v...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia