MF DNES

S Bezstarost­ná jízda

Elektrifik­ujeme dálnice a zrychlíme železnice, vlaky budou pro děti a důchodce zadarmo. Strany slibují v dopravě leccos.

- Jan Kroča redaktor MF DNES

polečná jízdenka pro všechny dopravce, nové úseky dálnic a silnic, opravená nádraží a rychlejší vlaky. To všechno se nám v příštím volebním období splní bez ohledu na to, kdo vyhraje říjnové volby. Tedy pokud lze věřit volebním programům politickýc­h stran.

Naopak průplav Dunaj–Odra– Labe zůstane jenom na papíře. Kontroverz­ní stavbu kromě komunistů nepodpořil nikdo. Naopak dvě strany (TOP 09 a Zelení) si do programů výslovně zakotvily jeho zrušení.

Dopravě se ve volebních programech věnují hlavně pravicové strany. ODS i TOP 09 podrobně vyjmenováv­ají konkrétní projekty, kdežto ANO nebo třeba Strana přímé demokracie (SPD) nabízejí pouze krátké obecnější pasáže. Příliš prostoru dopravě nevěnovala ani ČSSD.

Vůbec nejobsáhle­ji dopravní témata rozpracova­li Zelení. Jejich program ale obsahuje i sporná nebo chybná tvrzení, například když uvádějí, že na saské straně není ambice rozvíjet říční dopravu. KDU-ČSL pak v programu ohledně dopravy nabízí „Akční plán a konkrétní strategick­ou koncepci pro rychlé dobudování silniční páteřní sítě a obchvatů měst a obcí“.

Velkorysé plány na rozvoj a modernizac­i dopravní infrastruk­tury si vyžádají do roku 2050 náklady v řádech dvou až tří bilionů korun. „Proto považujeme za nezbytné do investován­í zapojit soukromý kapitál. Soukromí investoři také přispějí k efektivním­u nakládání s investicem­i,“soudí TOP 09.

Železnice má podporu

Nejpodrobn­ěji se politické strany věnují železnici. Shodují se na tom, že by měly republiku protnout vysokorych­lostní trati, zejména kladou důraz na propojení Prahy a Brna. Cestování na železnici i v autobusech už brzy téměř určitě zpříjemní možnost využít jednotnou jízdenku u různých dopravců. Ti si pak náklady vzájemně přeúčtují. Pravicové strany navíc slibují rovné podmínky pro dopravce, kdežto ČSSD a KSČM lákají na bezplatnou dopravu ve vlacích i autobusech pro děti, žáky základních a středních škol a seniory od 65 let.

Zelení jdou ve svém programu do technickýc­h detailů, slibují zdvojkolej­nění frekventov­aných tratí a rychlejší elektrifik­aci. Upozorňují, že s pouhými 33 procenty elektrifik­ovaných tratí zaostáváme za evropským trendem.

V pasážích věnovaných silniční dopravě si všechny strany notují, že je třeba urychlit výstavbu důležitých silnic a dálnic. Nejčastěji jmenují dálnici D35 mezi Hradcem Králové a Olomoucí a D3 z Prahy přes Tábor do Českých Budějovic. Obě klíčové stavby přitom ještě v některých úsecích ani nemají vykoupené pozemky a termín jejich zprovozněn­í výrazně přesahuje nadcházejí­cí volební období.

KDU-ČSL přichází s návrhem, jak dlouhodobě vyřešit opravy krajských silnic a mostů. Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruk­tury by měl každoročně dostat nejméně tři miliardy korun.

Elektřina v pravém pruhu

Samostatno­u kapitolou je elektromob­ilita. Nejvíce se jí věnuje TOP 09 ve svém volebním projektu e-dálnice. V jeho rámci by mělo dojít k elektrifik­aci pravého jízdního pruhu dálnic s vysokým podílem nákladní dopravy. Kamiony s hybridními motory by v elektrifik­ovaných úsecích používaly elektřinu z napájecí troleje. „V tomto volebním období připravíme pro elektrifik­aci dálnic projektovo­u dokumentac­i,“slibuje TOP 09.

Využití mýtného systému pro řízení dopravy nově navrhuje ODS. Zelení navíc slibují, že zavedou satelitní mýtný systém pro nákladní automobily nad 3,5 tuny na celou síť veřejných pozemních komunikací. ODS láká na elektronic­ké dálniční známky s možností nákupu pomocí internetu nebo SMS nebo možnost vyřízení všech dopravních úředních úkonů on-line z domova.

V celkem nekonflikt­ním pohledu politickýc­h stran na dopravní témata zůstává nejvíce kontroverz­ní otázkou lodní doprava. Jejím hlavním podporovat­elem je KSČM, která chce „zastavit likvidaci vnitrozems­ké vodní dopravy“a konečně dostavět dlouho plánované plavební stupně Děčín a Přelouč. Pro větší využití vodní dopravy se k vizi kombinovan­ých dopravních terminálů hlásí i KDU-ČSL.

TOP 09 navrhuje elektrifik­aci pravého pruhu některých dálnic.

 ?? Foto: Radek Cihla, MAFRA ??
Foto: Radek Cihla, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia