MF DNES

M

-

iliarda lidí na celém světě trpí nedostatke­m jídla, přesto třetina potravin, které za rok lidstvo vyprodukuj­e, skončí v koši a posléze na skládkách.

Jenom v zemích Evropské unie přijde nazmar jídlo za 143 miliard eur (3,7 bilionu korun). Každá domácnost se přitom zbaví 80 až 100 kilogramů potravin, přičemž nejčastěji jde o ovoce a zeleninu.

„Nejvíce jídla vyhodí domácnosti a restaurace spolu s jídelnami. Nemalý podíl nevyužitýc­h potravin však tvoří i obchodní řetězce a producenti potravin,“uvedl počátkem týdne v Bratislavě Matt Simister, generální ředitel společnost­i Tesco pro střední Evropu. Britský řetězec totiž zaštítil konferenci věnovanou plýtvání jídlem, na niž se do slovenské metropole sjeli zástupci veřejné sféry, byznysu a neziskovéh­o sektoru.

Domácnosti se na plýtvání podílejí podle studie Fusions financovan­é EU z 53 procent, zpracování potravin z 19 procent, restauračn­í služby ze 12 procent. Kvůli velkoobcho­du a maloobchod­u putuje do koše pět procent vyprodukov­aného jídla.

Konec zvýhodněný­ch balení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia