MF DNES

N

-

ad pražským Strahovem se smráká a do přilehlých ulic kolem Stadionu Evžena Rošického vybíhají večerní běžci. Hudební kulisu jim tentokrát nemusí poskytovat zvuk ze sluchátek, celým prostorem totiž zní hity kapely Kryštof. Od pondělí tady zkouší na víkendové koncerty, na které má dorazit až 70 tisíc lidí. Ve výběru nechybí Obchodník s deštěm, novější Inzerát ani naprosto čerstvé Šňůry.

Kapela do Prahy dorazila v pondělí, a zatímco první den věnovala čistě přípravě zvuku, v úterý si už společně s choreograf­iemi projíždí všech 26 písní, které o víkendu na Strahově zazní. „Včera jsem nachodil 20 kilometrů. Dneska jenom 12, ale jsme v půlce, tak možná překonáme včerejší rekord,“směje se frontman kapely Richard Krajčo. Pódium má na šířku 61 metrů a se zbytkem kapely na něm tráví během zkoušek většinu času. Režisérka celé show Karin Babinská mezitím hudebníky pečlivě sleduje, tak aby celek působil co nejefektiv­něji. „Asi nejsložitě­jší je to běhání po pódiu. Pamatovat si všechno a ještě se u toho chovat přirozeně,“říká saxofonist­a Nikos Kuluris. Potvrzuje to i Krajčo: „Převážíme nástroje z jedné části pódia na druhou, vybíháme během víkendu může stát počasí, a to hlavně vítr a déšť, upozorňuje Jan Lippert ze společnost­i ZL Production, která koncert zajišťuje.

Zatímco během úterních zkoušek se po zeleném trávníku pohybovalo několik desítek lidí, celkem za produkcí stojí dvousetčle­nný tým. „Pracujeme 12 až 14 hodin,“prozrazuje Lippert. „Chceme každému poskytnout identický zvukový zážitek. Zvuk, který jde z pódia, proto opakujeme ještě jednou v polovině hřiště, aby dohrál až do zadních tribun,“popisuje a upozorňuje i na čtyři sta metrů čtverečníc­h obrazovek, které budou muzikanty přibližova­t. Co se týče zvuku, kapele se navíc dostalo srovnání s legendární­mi Depeche Mode. „Zahraniční odborník, kterého tu máme, říkal, že máme dvojnásobe­k výkonu zvuku oproti Depeche Mode v Edenu,“říká.

Strahovský­m koncertům předcházel­o vydání výběrového alba, na kterém kapela kromě starých písní představil­a i čtyři nové. Při jejich vzniku ale ohled na stadionový zvuk nebrala, ačkoliv si to podle Krajča mnozí myslí. „Budou znít dobře kdekoliv. Vznikly na španělku. To je základ všech písní, které

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Richard Krajčo s kapelou Kryštof zahrají o víkendu na strahovské­m stadionu.
Foto: František Vlček, MAFRA Richard Krajčo s kapelou Kryštof zahrají o víkendu na strahovské­m stadionu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia