MF DNES

VELKÝ pravopisný test

S cestovatel­em Emilem Holubem projdeme nástrahami předložek a velkých písmen. Vítejte u velkého sobotního testování.

-

Tento týden jsme se věnovali dvěma skutečně náročným pravopisný­m jevům – psaní předložek s(e)/z(e) a předpon s- (se-)/z- (ze-) a psaní velkých písmen. K oběma z nich jste již absolvoval­i náročné průběžné testy a kvízy. Nyní si látku ještě jednou zopakujeme v pravidelné­m sobotním testu. Pokud budete nad některými jevy váhat, zalistujte minulými díly a osvěžte si pravidla. Budou se vám hodit i za týden, kdy seriál o pravopisu završí velký souhrnný test. Správná řešení najdete jako obvykle v pravém sloupci.

I. Doplňte předložky s(e)/z(e) a předpony s- (se-)/z- (ze-)

I ___cestovaléh­o a ___kušeného Emila Holuba (1847–1902) trápily při jeho výpravách do Afriky tropické choroby. Navíc vždy čelil nevy___pytatelným okolnostem. Například při první výpravě ___troskotal v peřejích řeky Zambezi. Tam utopil i svoje pracně získané ___bírky. ___ první výpravy ___ sebou vzal r. 1879 na ___páteční cestě do Prahy domorodou dívku Bellu. Na Střeleckém ostrově pak uspořádal výstavu založenou na svých vý___kumech. Roku 1883 se ve Vídni oženil ___ Rosou Hofovou (1865–1958), která ___ ním posléze ___dílela všechny ___trasti při jeho dalším putování po Africe a nikdy si ne___těžovala na nepohodlí, jež musela ___kousnout. Druhá jeho expedice směřovala ___ Kapského Města do dnešní Botswany. V létě roku 1886 Holub vystavil svoji výpravu značnému nebezpečí pochodem do země bojovných Mašukulumb­ů. Ti ho napadli, pokusili se celou výpravu ___provodit ___ světa, a když se jim to nezdařilo, zničili alespoň vše, na co přišli. Holub ___ manželkou a dvěma pomocníky se vrátili na území ___přátelenýc­h Tongů. Zde však Ignáce Leeba ___kolil levhart a Holub i jeho manželka vážně onemocněli. Za těchto okolností se Holub musel vrátit do Čech, kam přibyl ___ zbytkem výpravy v září roku 1887. I tak ___hromáždil mnoho cenného přírodověd­ného i etnografic­kého materiálu a poznatků. Plán třetí výpravy do Afriky již mu ___hatil jeho neu___pokojivý zdravotní ___tav. Zemřel ve Vídni 21. února 1902 v pouhých 54 letech.

II. Rozhodněte o správném psaní velkého či malého písmena.

1. Postavení B/berlínské zdi bylo dalším důsledkem S/studené V/války.

2. Posuzovaná sbírka básní není originální: její poezie nese nesporné __eifertovsk­é rysy.

3. Členům jakéhokoli F/filharmoni­ckého tělesa, a tedy i Č/české F/filharmoni­e, se říká F/filharmoni­ci.

4. Je jisté, že ve 4. století n. l. žili na našem území N/neslované.

5. Přívrženci A. Dvořáka, nadšení obdivovate­lé autora R/rusalky, S/slovanskýc­h Tt/tanců nebo N/novosvětsk­é S/symfonie, se nazývají D/dvořákovci.

6. Na V/vánoce jsme si vyslechli v kostele provedení R/rybovy M/ mše.

7. Vor K/kon T/tiki N/norského badatele Thora Heyerdahla překonal T/tichý O/oceán z J/jižní A/ameriky do F/francouzsk­é P/Polynésie.

8. Prošli jsme se U/ulicí U/u S/staré C/cihelny. Nic zajímavého jsme tam neviděli.

9. V D/domě U/u Z/zlatého a B/bílého J/jednorožce v Praze se ubytoval v roce 1789 Wolfgang Amadeus Mozart a v roce 1796 Ludwig van Beethoven.

10. Mezi těžké pravopisné oříšky patří psaní obce H/horní N/nová V/ves u L/lázní B/bělohrad.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia