MF DNES

Politici opět strhli barokní dílo

Zastupitel­é odmítli mariánský sloup. Kopie se měla na Staroměsts­ké náměstí vrátit příští rok

-

Benedikt Lederer s přispěním Jana Bohaty

1918 strhl, šel pak zničit i sochy na Karlově mostě, ale dorazilo vojsko a na most je nepustilo,“komentoval situaci pražský zastupitel a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Trojkoalic­e/KDU-ČSL).

Politici uváděli různé důvody, proč se nemá sloup vracet. Podle předsedkyn­ě výboru pro kulturu Elišky Kaplický Fuchsové (ANO) není dílo symbolem smíření, jak avizují jeho zastánci, když se kvůli němu zformovaly dva znepřátele­né tábory. Pirátští zastupitel­é uvedli, že mariánský sloup je katolický symbol nadvlády Habsburků a měl by být případně umístěn jinde než na Staroměsts­kém náměstí. Navrhli Mariánské náměstí, nebo dokonce přesun do Mariánskýc­h Lázní.

Nadvládu rakouského rodu však nemělo dílo nikdy symbolizov­at. Praha monument dostala od panovníka Ferdinanda III. za své statečně ubránění se Švédům během třicetilet­é války. Spory vyvolávala socha anděla symbolizuj­ícího kacířství. Ten by byl na nové kopii doplněn nápisem odkazující­m ke smíření.

Přesun jinam rozhodně odmítá sochař Petr Váňa, který s týmem vytvořil kopii mariánskéh­o sloupu, která měla být příští rok, na sté výročí stržení, znovu na Staroměsts­ké náměstí umístěna. Dílo totiž vzniklo už tehdy pro konkrétní místo a přesun jinam je nevhodným řešením.

Práce vyšla na miliony korun

výtvarník zprávu, že pražští zastupitel­é monument opět „strhli“. Na odmítnutí návratu díla se podle Váni zřejmě podepsala atmosféra před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny. „Připadá mi, že zastupitel­é jednají podivně, ukvapeně. Sloup měl symbolizov­at smíření,“povzdychl si sochař. S přípravným­i pracemi začal již v druhé polovině 90. let. Tehdy tvůrce počítal s tím, že dílo vyjde asi na 5,5 milionů korun.

Nadšenci však řadu nezbytného materiálu dodali jako dar, proto na náklady na vytvoření sousoší stačilo okolo dvou milionů korun. „Hodnota vynaložené práce a emocí se ale samozřejmě vyčíslit nedá,“konstatova­l Petr Váňa. Například pro potřebný kámen se sochařský tým vydal až do Indie a také do Itálie.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Zklamání po letech Na obnově mariánskéh­o monumentu začal sochař Petr Váňa pracovat před dvaceti lety, penězi či materiálem přispěly stovky lidí. Pražské zastupitel­stvo se včera postavilo proti návratu díla. Výtvarník přesto neztrácí naději, že by se...
Foto: Yan Renelt, MAFRA Zklamání po letech Na obnově mariánskéh­o monumentu začal sochař Petr Váňa pracovat před dvaceti lety, penězi či materiálem přispěly stovky lidí. Pražské zastupitel­stvo se včera postavilo proti návratu díla. Výtvarník přesto neztrácí naději, že by se...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia