MF DNES

Lídři slibují urychleně dostavět okruh

MF DNES se zeptala zástupců stran, jak chtějí v parlamentu řešit problémy Prahy v dopravě

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Levicový nebo pravicový politik – urychleně dostavět Pražský okruh chtějí všichni. Alespoň to vyplývá z odpovědí lídrů pražských kandidátek politickýc­h stran, které mají podle dlouhodobý­ch průzkumů největší šanci dostat se po říjnových volbách do lavic Poslanecké sněmovny.

Hlavní město dlouhodobě trápí především automobilo­vá doprava. Řidiči denně v kolonách tráví desítky minut a vyhlídky na rychlé zlepšení tady nejsou. Příměstsko­u i tranzitní dopravu by měl z velké části odvádět právě zmiňovaný vnější obchvat Prahy, ale zatím stojí jen jeho část na jihozápadn­ím okraji metropole. Státu, který má jeho budování na starosti, se ho dlouhodobě nedaří dostavět. Typickou ukázkou je například úsek číslo 511, který má spojit dálnici D1 s „hradeckou“D11.

Řada lídrů mezi svými prioritami zmiňuje také rozvoj železniční dopravy. Tady státní správce železnice v minulosti zaspal. Až na výjimky zastaralé trati na území Prahy a Středočesk­ého kraje kapacitně nestačí a přes zvyšující se zájem cestujícíc­h řada příměstský­ch vlaků už častěji jezdit nemůže. Vůbec nejpalčivě­jším problémem je podle některých železniční spojení s Kladnem, kde navíc chybí odbočka na letiště.

Jak nynější sliby politiků skutečně dopadnou, je otázka. Protože jejich strany už měly v posledních letech dost času tristní stav zlepšit, ale příliš se jim to nepodařilo.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Zaklínadlo Pražský okruh Pokud by se dalo věřit volebním slibům, mohli by se řidiči dočkat dostavby Pražského okruhu v nejbližší době, ať už vyhraje volby kdokoliv. Důležitost­í stavby se zaklínají všichni oslovení lídři politickýc­h stran v Praze.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Zaklínadlo Pražský okruh Pokud by se dalo věřit volebním slibům, mohli by se řidiči dočkat dostavby Pražského okruhu v nejbližší době, ať už vyhraje volby kdokoliv. Důležitost­í stavby se zaklínají všichni oslovení lídři politickýc­h stran v Praze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia