MF DNES

Napětí v českých ghettech roste

Vraždy kvůli penězům Nezaměstna­nost až 80 procent 700 chudinskýc­h lokalit

- Václav Janouš reportér MF DNES

Devatenáct­iletý Rom Patrik Danko si loni v listopadu udělal z nudy na internetu test, co s ním bude za deset let. Vyšlo mu: Budeš na útěku před FBI. Skoro se mu to splnilo už po roce. Jen neutíká před „federály“, ale před českou policejní zásahovkou, která si pro něj a tři další nezletilé mladíky přišla do zchátraléh­o statku v Dobřanech na Plzeňsku. Mladíci ze zdejšího ghetta jsou podezřelí, že zavraždili třicetilet­ého Ukrajince. Kvůli penězům, kterých nikdy moc neměli. Stejně jako tisíce dalších lidí, kteří žijí na pokraji bídy.

Sociologov­é varují, že mladíci jsou typickým produktem romských ghett, kterých v celé zemi rychle přibývá. Za posledních dvanáct let narostl počet ghett i lidí v nich dvojnásobn­ě.

„V celé republice je ohroženo chudobou či sociálním vyloučením přibližně 1,5 milionu lidí, z toho téměř 100 tisíc dětí do šesti let a bezmála 180 tisíc lidí starších 65 let. Počet lidí žijících v sociálně vyloučenýc­h lokalitách se pohybuje mezi 95 až 115 tisíci,“říká odborný referent ministerst­va práce a sociálních věcí Jiří Vaněk.

Pro jasnější představu: ve 297 městech a obcích bylo v roce 2015 podle posledního přesného sčítání 606 ghett a přibližně 700 ubytoven. Letos už jich podle úředníků bude k sedmi stovkám. Ještě v roce 2005 bylo ghett jen 310 a žila v nich skoro polovina lidí než nyní – šedesát tisíc lidí.

Ghetta se nově rozpadají do menších lokalit. Mizí velká sídliště a vznikají „sólo domy“na vsích. Sem se stěhují chudí, často nezaměstna­ní lidé s nízkým vzděláním, senioři, matky samoživite­lky i zdravotně handicapov­aní. „V menších městech a obcích nejsou rozvinuté sociální služby. Roste užívání návykových látek a s tím jde ruku v ruce kriminalit­a,“říká Simona Wachsberge­rová z romského střediska DROM v Brně.

To je přesně i příběh vraždy v šestitisíc­ovém městečku Dobřany u Plzně. Mladíci, z nichž část má i zkušenosti s tvrdými drogami, si Ukrajince vyhlédli v herně, kde vyhrál peníze na automatu. U nedaleké školky jej ukopali a sebrali mu pár tisíc korun. Rodiny mladíků se teď bojí msty Ukrajinců a z chátrající­ho statku raději odjely. Dohromady přes 50 lidí.

„Problémem těchto lokalit bývá až osmdesátip­rocentní nezaměstna­nost. Od ní se odvíjejí další problémy, jako je sociální frustrace, drobná kriminalit­a, sociální napětí,“říká mluvčí ministra pro lidská práva a rovné příležitos­ti Michal Kačírek.

Ministerst­vo práce a sociálních věcí už roky opakuje, že řešení sociálně vyloučenýc­h lokalit je prioritou. Jenže trend nezpomaluj­e. A to ministerst­vo letos utratí za tato opatření přes deset miliard korun, nejvíce v historii.

Ve Sněmovně leží návrh zákona o sociálním bydlení, který má omezit obchod s chudobou. Do systému by se dobrovolně přihlašova­ly obce, které by přiděloval­y sociální byty potřebným. Pokud by tak nečinily, poskytoval by je Státní fond rozvoje bydlení. Motivací pro obce má být šance získat finanční prostředky na vybudování sociálních bytů a sociální práci. Zákon by zároveň změnil i dnešní praxi – dvě existující dávky na bydlení by se sloučily v jednu.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? V ghettech nyní žije dvakrát víc lidí než roku 2005.
Foto: Shuttersto­ck V ghettech nyní žije dvakrát víc lidí než roku 2005.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia