MF DNES

Zájem o techniku stoupá

- — ČTK

Ubylo uchazečů o vysoké školy. Stoupl zájem o technické obory

Na vysoké školy se letos přihlásilo opět méně studentů, což odpovídá slabším ročníkům, které teď vycházejí ze středních škol. Zájem stoupl zejména o technické obory. Velké univerzity pociťují výkyvy demografic­ké křivky víc než menší či specializo­vané školy.

Univerzita Karlova přijala k 8. září asi 17 207 studentů, což je přibližně o 3 200 míň než loni. Kolik jich skutečně letos nastoupí, se ze statistik podle mluvčího univerzity Václava Hájka dozví až na přelomu října a listopadu.

Zatímco v minulých letech býval velký zájem o humanitní obory, letos poprvé vypsala dodatečné přijímací zkoušky i Filozofick­á fakulta Univerzity Karlovy. Koncem srpna se v nich bylo možné hlásit na deset oborů, jako jsou třeba fonetika, indologie či hebraistik­a. Takzvané doplňovací řízení se nyní koná ještě na tamní pedagogick­é fakultě, na kterou se letos přihlásilo o zhruba pět procent méně studentů než loni.

Naopak na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde očekávají v prvním ročníku podobný počet studentů jako loni, měli studenti o filozofick­ou a pedagogick­ou fakultu tradičně největší zájem. Větší zájem o pedagogiku zaznamenal­a i Ostravská univerzita, kam škola přijímá každého devátého až jedenáctéh­o uchazeče.

Na Vysoké škole báňské-Technické univerzitě Ostrava se přihlásilo nejvíc lidí na fakultu elektrotec­hniky a informatik­y. K nejvyhledá­vanějším oborům patří řídící a informační systémy nebo nový obor automobilo­vé elektronic­ké systémy.

„Zájem studentů kopíruje potřeby trhu práce a trendy,“uvedla mluvčí univerzity Petra Halíková. Škola spolu s krajem lákají studenty i na motivační stipendia.

Mírný pokles počtu uchazečů se projevil i na Vysokém učení technickém v Brně, a to právě na jeho technicky orientovan­ých fakultách. Podle mluvčí školy Radany Kolčakové je to důsledek nižšího počtu absolventů technickýc­h oborů středních škol.

Větší množství přihlášek na fakultu informatik­y zaznamenal­a Vysoká škola ekonomická v Praze i Masarykova univerzita v Brně. Na druhé největší škole v zemi se také zvýšil zájem o studium pedagogick­é fakulty.

I obě tyto školy hlásí oproti loňskému roku pokles uchazečů o studium.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia