MF DNES

Půjčíme vám, vábí strany rodiny s dětmi

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

příštím volebním období se mohou na vyšší příjmy od státu těšit rodiny s více dětmi a těžce pracující lidé zřejmě budou moci odejít dřív do důchodu, a to bez jeho krácení. Alespoň to politici slibují v programech svých stran v oblasti sociálních věcí, které MF DNES zanalyzova­la.

Vymyslet novou sociální dávku v době ekonomické­ho růstu, kdy skoro všichni mají práci, je – zdá se – pro strany čím dál těžší. Tak se alespoň slibuje zvyšování těch stávajícíc­h.

Nejkonkrét­nější je v oblasti dávek ČSSD – zvýší porodné, přídavky na děti, zavede příspěvek na pohřeb a bude proplácet nemocensko­u i první tři dni, na což loví voliče také Zelení.

KDU-ČSL tradičně chce navyšovat daňové úlevy pracujícím rodinám s více dětmi. Ty se přitom v uplynulém volebním období zvýšily téměř až na dvojnásobe­k. Zda to povede ke znásobení porodnosti, se zatím nepodařilo ověřit.

Rodiny se třemi a více dětmi chce zvýhodnit i SPD, ale rodiče nesmějí být trestaní, jinak na dávky mohou rovnou zapomenout.

Komunisté by podpořili i rodiny s jedním dítětem a mateřskou slibují navýšit všem. Ostatně pravidelně by valorizova­li všechny dávky.

Zelení by nově začali vyplácet mateřskou i těm, kteří si neplatili příslušné pojištění. Zvýšit mateřskou i matkám s vysokými příjmy chce pouze TOP 09.

Nejméně konkrétní je v oblasti sociálních dávek hnutí ANO. Obecně slibuje zamezit jejich zneužívání. Dlouhodobě nezaměstna­ní musí projevit aktivitu při hledání práce a posílat děti do školy. Přísnější metr na nezaměstna­né ostatně požaduje také ODS, TOP 09 a SPD.

Byznys s chudobou v oblasti ubytování požaduje zastavit vedle vládní ANO také ODS, TOP 09, KSČM, SPD a Piráti, kteří by dávky na bydlení nahradili obecním sociálním bydlením. A je s podivem, že se při takové shodě parlamentn­ím stranám nepodařilo s tímto problémem vypořádat dodnes.

Pro rodiny je v letošních programech nový hit – novomanžel­ské půjčky na vybavení domácnosti (obvykle do 300 tisíc korun). Navrhuje je ČSSD, SPD a komunisté. jak stát důchody v budoucnu utáhne. Do důchodové reformy – ve smyslu přenesení větší odpovědnos­ti za zajištění ve stáří ze státu na občany – se chtějí pouštět jen TOP 09 a částečně Starostové.

„Vyměkla“i ODS, která kdysi nesla vlajku druhého důchodovéh­o pilíře – ta by jen motivovala zaměstnava­tele k vyšším dobrovolný­m příspěvkům na třetí pilíř.

Roste ovšem snaha do financován­í důchodů víc zapojit zaměstnava­tele. Třeba přispívání­m na takzvané předdůchod­y pro lidi v náročných povoláních.

Mohli by alespoň podle návrhů ČSSD, ANO, Zelených i Starostů odejít dřív do penze, aniž se jim důchod zkrátí. Diskusi o tomto návrhu vedla uplynulé čtyři roky vládní důchodová komise, ale ta se zasekla na tom, kdo by do skupiny „náročné profese“spadal.

Univerzáln­í dávky

vyšší důchod pro ty, kteří vychovají děti rychlejší valorizace důchodů zvláštní důchod (předdůchod) pro lidi v náročných profesích (přispěje zaFěstnava­tel)

dávky na bydlení jen do výše obvyklého nájeFného

dávky pro dlouhodobě nezaFěstna­né jen když projeví aktivitu a budou posílat děti do školy

zvýšení slevy na děti, lideF s nízkýFi příjFy vyplatí víc na bonusu (např. 4 děti = plus 21 tisíc ročně)

sleva na úrok z hypotéky podle počtu vyživovaný­ch dětí

více dětí = vyšší důchod, nižší odvody na důchodové pojištění

společné důchodové pojištění Fanželů (lepší důchod pro toho z Fanželů, kdo Féně vydělával nebo kratší dobu pracoval)

KSČM

proplácení prvních tří dní neFocenské delší dovolená zavedení FiniFálníh­o důchodu (40 procent průFěrné Fzdy)

zvýšení Fateřské a daňových úlev na první dítě

pravidelná a dostatečná valorizace důchodů, sociálních dávek a neFocenské

Z programů vymizelo varování, jak stát důchody v budoucnu utáhne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia